Als je zo je strijd moet winnen…

Dat mensen graag anderen beïnvloeden om hun standpunten over te nemen is niet vreemd. Het geeft ons een veilig gevoel wanneer veel mensen hetzelfde van iets vinden als wijzelf. Als we anderen proberen te beïnvloeden is daar op zich ook niks mis mee. Sterker nog wanneer het gebeurt vanuit idealisme kan er veel goeds uit voortspruiten. Echter wat ook je doelstelling is, het is wel zo integer en fatsoenlijk om anderen dan informatie te verstrekken die bestaat uit deugdelijke feiten en argumenten. Die integriteit is tegenwoordig op de sociale media echter dikwijls ver te zoeken. Dat valt mij heel erg op omdat ik berichten dikwijls natrek tot aan de bron. En dan kom je er achter dat er vreselijk veel misleidende informatie wordt verspreid. Of wat meer expliciet gezegd, er wordt op grote schaal gelogen dat het gedrukt staat.

Gisteren kwam ik weer een voorbeeld tegen dat me groen en geel deed uitslaan van ergernis. Een zogenaamd nieuwsbericht over het overlijden van twee kinderen ten gevolge van het dragen van een mondkapje. Ik had meteen al zo’n gevoel van ‘ja hoor, daar gaan we weer’. Toen ik op het bericht klikte bleek de site waar het fakebericht vandaan kwam (aktevanverlatinge.medium.com) al uit de lucht gehaald wegens onderzoek naar misleiding. Een medium dat leugens verspreidt? Bijzonder… Zou het beroepsdeformatie zijn? In elk geval is dit natuurlijk geen manier om te trachten je strijd te winnen. Of je nou tegen vaccinatie bent, paranoïde complot fantasieën aanhangt, je de anti corona maatregelen van de overheid discomfortabel vindt, je  het dragen van een mondkapje vervelend vindt, je zakelijk verlies lijdt door de maatregelen, of je gewoon niet gelooft dat covid een hele enge ziekte is, door jezelf in je fanatisme tot dit soort leugenachtigheid te laten verleiden, verlaag je jezelf en je ideaal tot een zeer bedenkelijk niveau. Het niveau van de smeerlapperij. Wie dit soort praktijken bedrijft zou ik niet slechts een mondkapje willen aanbevelen tegen de vuiligheid die ongetwijfeld ook hun mond verlaat, maar ook een blinddoek bij het kijken in de spiegel.

Voor de spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>