Bergweg?

Deze wereld is een raadselachtige plek. Dat kreeg ik weer eens bevestigd toen een fietstochtje mij door een wijk van Hengelo voerde, waar ik op het straatnaambordje Bergweg stuitte. Dat doet namelijk veronderstellen dat er in Hengelo een berg is. Immers een bergweg gaat over een berg, naar een berg, of bij een berg vandaan. Toch? Maar er is in Hengelo helemaal geen berg. Tenminste ik heb er geen berg gezien, en een berg zie je toch niet zomaar over het hoofd, lijkt me. Dus is het een intrigerende vraag waarom Hengelo een Bergweg heeft.

Bergweg 1

Nou had ik tijdens het fietsen verder niks te doen, en had ik dus alle tijd om er eens over na te denken. Mijn eerste gedachte was dat er misschien wel een berg was geweest, maar dat die berg nu weg is. Dan is het dus bedoeld als berg weg. Maar ja, een berg die zomaar verdwijnt, het lijkt me wat raar. Bovendien had de straat dan Bergwegweg moeten heten. Mijn volgende gedachte was dat het zo zou kunnen zijn dat de bestuurders van Hengelo hiermee een gemis hebben willen compenseren. Hengelo is namelijk zo plat als een dubbeltje. Het omliggende Twentse land kent talrijke heuvels en glooiingen, bijvoorbeeld in Holten, in Nijverdal, Hellendoorn, bij Ootmarsum, bij Vasse, bij Oldenzaal, Lonneker etc. en daartussen ligt dan Hengelo alleen maar plat te zijn. Daarmee val je natuurlijk behoorlijk uit de toon. En dan kun je wel gaan zitten wachten totdat de afvalberg van Twence hoog genoeg is om er mee te pronken, maar zo’n afvalberg is toch heel iets anders dan een berg die door de stuwing van gletsjers is ontstaan.

Prat gaan op een mooie natuurlijke heuvel is heel andere koek dan prat gaan op hoe hoog je het afval hebt kunnen stapelen. Bovendien leidt de Bergweg ook niet naar de afvalberg, niet uit de ene richting en ook niet uit de andere. Er moet een andere reden van de Hengelose bestuurders zijn geweest om een klinkerstraat tussen de Anninksweg en de Beethovenlaan Bergweg te noemen. Weet je wat ik denk? Ik denk dat ze het juist gedaan hebben omdat er geen glooiing, heuvel, of berg in en rond Hengelo te bekennen is. Een desondanks of juist daarom. Zo van: ‘Denk die berg er maar bij, wij hebben in elk geval een Bergweg, en hoeveel plaatsen die geen bergen hebben, hebben dat? Wij vinden het gewoon leuk om een Bergweg te hebben, en als wij iets leuk (lange eueu) vinden doen we het gewoon’. Tja, daar is natuurlijk ook wat voor te zeggen. En een grappig bijeffect is dat er ongetwijfeld ook mensen zullen zijn die zich afvragen waarom er in Hengelo een Bergweg is die niet over, van, of naar een berg gaat. Het houdt de geesten levendig, en de wereld blijft zo aangenaam raadselachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>