De afgang van dramqueen Tisjeboy Jay

De hyperactieve rapper Tisjeboy Jay is al geruime tijd één van de boegbeelden van de wappies en anti vaxxers. In elk geval schijnt hij de lachers in die kringen regelmatig de schaterstuipen te bezorgen. En… nog belangrijker hij verwoordt hun angsten en ongenoegens. Persoonlijk vind ik zijn kwinkslagen meestal de plank misslaan, maar smaken verschillen. Wat mij echter bijzonder aan hem stoort is dat hij zich gedraagt als een recalcitrant kind dat zijn zin niet krijgt. Vanochtend kwam ik daarvan weer een sprekend voorbeeld tegen op Twitter. Tisje beklaagt zich over het feit dat we na 20 september in de kroeg en in het theater weer binnen anderhalve meter van elkaar mogen komen, wanneer we aannemelijk kunnen maken dat we anderen niet kunnen besmetten. Zijn tekstje heeft duidelijk de bedoeling van een aanklacht maar het is een armetierige jammerklacht. Hierbij de tekst en mijn commentaar cursief.  

Test en v-accinatieplicht voor horeca en theaters.

Het zat er aan te komen… maar vanaf 20 september is het theater niet langer de plek voor iedereen.

Jawel, juist wel, want als er alleen maar publiek komt dat niet besmettelijk is, kunnen ook mensen naar het theater of de kroeg die een groot risico lopen ernstig ziek te worden wanneer zij besmet raken met covid. 

Zodra je mensen uitsluit op basis van kleur, geloof of gender staat de wereld op zijn kop.

Ja en? Vindt Tisje dat niet terecht dan?

Zodra je mensen uitsluit op basis van medische redenen valt dit onder solidariteit.

Nee, niet zo algemeen en zo klinisch Tisje. In je raps leg je ook meer gevoel mag ik hopen. Medische redenen betreffen in dit geval het ernstig ziek worden en sterven van medemensen. Medemensen.

Beleidsmakers hebben het begrip volksgezondheid een nieuwe betekenis gegeven.

Nee hoor, zij beschermen ons tegen een ernstige ziekte. Dat is niet nieuw en het is hun taak.

Iedereen is vrij om te kiezen hoe ze ongezond blijven.

Ja, wat zijn we vrij he?

Maar het is niet langer geoorloofd om te kiezen hoe je gezond blijft, dit moet namelijk in lijn zijn met de visie van de beleidsmakers.

In welk opzicht zijn we niet vrij dan in de keuze van hoe we gezond willen blijven?

Oh nee want niemand word gedwongen.. maar… Wanneer er consequenties hangen aan de manier waarop jij je lichaam behandeld spreken we niet langer over een vrije keuze.

Als je ergens weg moet blijven omdat anderen menen dat zij de vrijheid hebben om het risico te nemen dat jij besmet wordt met een ziekte die mogelijk een dodelijke afloop heeft is DAT juist een ernstige vorm van vrijheidsbeperking.  

Dan spreek je over medische apartheid.

Nee hoor, dan spreek je over een testje doen.

Ik voel mij niet thuis in dit circus en wil hier niet langer een onderdeel van zijn.

Goed plan! Wel woord houden hoor.

Je kan wel klagen over de maatschappij, maar wij zijn de maatschappij. Ik hoop dat elke artiest en elk theater zich afvraagt of dit nog klopt met je morele kompas. Ik ga de komende maand nog extra knallen maar na 20 september gooi ik de handdoek in de ring. Ik zal niet meer op het toneel verschijnen, niet onder deze voorwaarde.

Alle begrip. Als je je zoals jij zo lang verzet hebt tegen de maatregelen tegen corona dan is het natuurlijk ook een gruwel om vanaf de Bühne de zaal in te kijken en daar alleen maar geteste en gevaccineerde mensen te zien. Alsof je plotseling in een andere werkelijkheid terecht bent gekomen. Te verwarrend om dan ook nog een voorstelling te kunnen geven. 

Vandaag laat ik mijn koppie even hangen, maar vanaf morgen kijk ik weer omhoog.

Ach

Mijn passie is mensen laten lachen en dat stopt niet, ik vind mijn weg wel.

We buigen maar we breken niet.

Tuurlijk niet Tisje, een volk dat de zee tegen weet te houden zal ook niet zwichten voor de tirannie van een virus.  

O, met dat woordje afgang in de kop van mijn tekst heb ik natuurlijk bedoeld dat Tisje van de Bühne afgaat. In dramqueen ben ik de a niet vergeten…