Een mus is een vogel en moslims heb je in soorten

Ofschoon ik mezelf wel gelovig vind heb ik geen behoefte om me aan te sluiten bij een religieuze beweging. En als ik dat wel zou willen zou ik denk ik niet kiezen voor de islam. Het is gewoon niet mijn ding om dagelijks een aantal keren met mijn neus op de grond richting Mekka te gaan liggen. Ook drink ik graag elke avond twee glaasjes wijn, en ik heb begrepen dat wijn en islam niet goed samen gaan. Wat mij wel bevalt aan de islam is dat vrouwen hoofddoeken dragen. Door de hoofddoek worden de lippen en de ogen geaccentueerd en dat vind ik sexy. Daarnaast vind ik vrouwen uit Noord-Afrika vaak bijzonder mooi. Die lichtbruine huid en die grote zwarte kijkers…

Maar goed , laat ik me niet laten afleiden door de verleiding van vrouwelijk schoon, en weer terugkeren naar de bedoeling van deze tekst. Ik wil namelijk even mijn hart luchten. Over dat ik me bijna dagelijks erger aan iets wat met de islam te maken heeft. En dat gaat dan niet over de koran of zo maar over wat er over moslims gezegd en geschreven wordt. Over dat zo ongeveer elke moslim een hekel aan het westen zou hebben en dus terroristische neigingen zou hebben. Dat de gehele moslimbevolking er op uit is om onze samenleving over te nemen en de islam tot staatsgodsdienst te maken. Dat elke moslim gewelddadige teksten uit de Koran in zijn hart heeft geschreven. Dat alle moslims vrouwen onderdrukken, en homo’s beschouwen als uitschot. Dat alle moslims er blij van zouden worden wanneer IS weer eens een aanslag pleegt in een westers land. Dat soort beweringen,  daar kan ik toch zo kwaad over worden… En dan is het met name de domheid die uit een dergelijke zienswijze spreekt, die me nijdig maakt. Hoe durven mensen hun domheid, hun achterlijkheid, zo te etaleren, en dan ook nog met de pretentie dat het de waarheid zou zijn. Stuitend. En het ergste is dat je mensen die zo dom zijn dus ook niet uitgelegd krijgt dat hun zienswijze gebaseerd is op een cognitieve kortsluiting. Dat snappen ze namelijk niet. Maar goed mijn ergernis is na het lezen van allerlei onzin weer eens zo groot dat ik nog een poging wil doen. En rekening houdende met het IQ van degenen tot wie ik mij richt zal ik proberen om het simpel houden. En om het begripsvermogen wat op te warmen doen we eerst een denkoefening.

We beginnen met een eenvoudig voorbeeld van hout, namelijk een boom. Een spar om precies te zijn. Die spar is dus een boom. Maar is een boom nu ook altijd een spar? Nee, niet elke boom is een spar, want we weten dat er ook berken bestaan, en eiken, en beuken, en nog een heleboel andere bomen. Zoveel soorten bomen dat je door alle verschillende soorten het bos niet meer ziet. Nou kan een boom niet tegelijkertijd een spar en een eik zijn, want een spar is een naaldboom en een eik een loofboom, dus kunnen ook niet alle bomen sparren zijn.

Nog een voorbeeld. Een mus is een vogel. Maar is nu elke vogel een mus? Laten we eens samen naar een bos gaan voor een antwoord. Wat zie je daar in die boom zitten. Een uil? Aha, een uil. Is een uil hetzelfde als een mus? Retorische vraag natuurlijk. In elk geval wist ik het antwoord al toen ik de vraag stelde. En daarmee is dus de eerste vraag ook beantwoord. Een mus is een vogel, en een uil is een andere vogel, dus is het onmogelijk dat alle vogels uilen of mussen zijn. En wie daar anders over denkt die ziet ze vliegen.

mus

Goed, na deze denkoefening kijken we nog eens naar de islam.  En laten we er dan meteen maar een pittig  vraagstuk bij pakken. De afgelopen jaren staan de salafisten nogal in de picture vanwege het feit dat het geloofssysteem van terroristen op het salafisme gebaseerd zou zijn. Zijn salafisten moslims? Ja, salafisten zijn moslims, tamelijk conservatieve moslims zelfs. Zijn moslims ook salafisten? Eigenlijk alleen de moslims die salafisten zijn, de anderen niet. Net als bij de vogels heb je ook een aantal soorten moslims, afhankelijk van de stroming die ze aanhangen. De hoofdstromingen zijn: sjiisme, soennisme, soefisme, druzisme, alevitisme, alawietisme, en koranisme. De hoofdstromingen vallen weer uiteen in diverse onderstromen. Zo is het salafisme weer een onderstroom van het soennisme, net zoals bijvoorbeeld hanafi, maliki, en hanbali. En zo krijg je dus weer hetzelfde plaatje als bij de bomen en de vogels; salafisten zijn wel moslims maar niet elke moslim is een salafist want ze kunnen op een heleboel andere manieren moslim zijn. Maar ook als moslims salafist zijn ze niet ook vanzelfsprekend terrorist. Want er zijn duidelijk veel meer salafisten dan terroristen. En ook bestaan er terroristen die geen salafist zijn. En om het nog wat ingewikkelder te maken; eigenlijk is het salafisme een heel vreedzame stroming.

Terroristen zijn trouwens meestal wel mannen, maar ook niet altijd. Wat een uitzonderingen he? Tja, waar het bij bomen en vogels allemaal tamelijk eenvoudig is, is het bij mensen gecompliceerd. Dat komt omdat mensen wel kuddedieren zijn, maar dikwijls ook heel individueel ingesteld zijn. Dat maakt het ook zo moeilijk om ze over één kam te scheren. Je ziet het ook in andere religies. Neem nou bijvoorbeeld het christendom. Dat bestaat uit bijna evenveel stromingen, afsplitsingen, en sektes als dat er gelovigen zijn. Het is nog net niet zo dat elke christen zijn eigen kerkje heeft. Zo zijn mensen. Het is niet zo dat alleen gelovigen zo zijn, mensen zijn zo. Maar goed nu we het toch over christenen hebben; laten we er nog eens een vergelijking tegenaan gooien. Stel nou eens dat er een groep Jehova’s getuigen zou zijn die terroristische aanslagen zou gaan plegen, omdat armageddon maar niet komt en ze vast een beginnetje willen maken. Zouden we dan ook vinden dat christenen terroristen zijn? Nee toch. We zou bedenken dat Jehova’s getuigen wel christenen zijn, maar christenen niet altijd Jehova’s getuigen. Ja toch?

Duidelijk? Oké, dan heb je goed opgelet!!! Is het je nog niet duidelijk, en ben je er zelfs van in de war geraakt? Geeft niet, gewoon onthouden dat je niet moet vinden dat alle moslims terroristen, vrouwenonderdrukkers, homohaters zijn, of hier de islam als staatsgodsdienst willen vestigen. Dat is aardiger voor de moslims, en maakt dat je zelf minder bang voor moslims bent.

4 gedachten over “Een mus is een vogel en moslims heb je in soorten

  1. Er staat een hele grote glimlach op mijn gezicht nu waarvan ik een beetje spierpijn in mijn wangen krijg. Maar dat geeft niet …..zo leuk geschreven…en gedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.