Een nieuwe start met een nieuwe naam?

Als je zelf een voornaam zou uitkiezen zou dat dan de naam zijn die je nu hebt? Heb je er een prettige associatie bij als je hem uitspreekt, schrijft, of als je er mee wordt aangesproken? Geeft je naam volgens jouw gevoel weer wie je bent? Identificeer je je met je naam, of is het slechts een aanduiding van jouw persoon waar je verder niet zoveel mee hebt? Een ding is zeker, aan jouw naam zit veel vastgeplakt. Je draagt hem immers al mee sinds je geboorte. Je bent geliefkoosd tijdens het uitspreken van je naam, bestraft terwijl men je naam bars gebruikte, en mogelijk ook gepest, verloochend, gekwetst, terwijl men je naam riep of uitsprak. Ook na mishandeling of misbruik komt het voor dat slachtoffers een afkeer jegens hun naam ontwikkelen. Wanneer je veel positieve ervaringen in je leven hebt opgedaan bij het noemen van je naam zal het ook gemakkelijker zijn om blij met je naam te zijn. Wanneer je echter veel nare ervaringen hebt opgedaan kan het ook zijn dat je naam besmet aanvoelt. Het zou dan goed kunnen zijn om eens te kijken of je van naam wilt veranderen en een keuze wilt maken die past bij de koers die je in de toekomst wil gaan varen.

Bijna elk mens komt op een gegeven moment in zijn/haar leven in de situatie terecht waarin de noodzaak ontstaat om zich te herbezinnen op het leven dat hij/zij leidt, en plannen te maken voor een nieuwe koers. Soms door een crisis of een mentale inzinking, of gewoon uit ontevredenheid over hoe het leven tot dan toe is verlopen. Een nieuwe koers houdt veranderingen in. Dat kunnen er vele zijn. Bijvoorbeeld kan een grijze muis besluiten om voortaan meer aanwezig te zijn. Een workaholic die opgebrand is kan besluiten om meer vrije tijd te creëren. Iemand die met alle winden meewaait kan zijn eigen windkracht en windrichting gaan bepalen. Bij veranderingen hoort ook het loslaten van oud gedrag, oude gewoontes en overtuigingen. Soms kan het ook goed zijn om je sociale netwerk eens onder de loep te nemen en te kijken wie een positieve invloed op je leven hebben, en wie je juist vasthouden in negatieve oude patronen. Een nieuwe koers varen is als het opnieuw inrichten van je huis, alle oude spulletjes die je enkel in de weg staan doe je weg, en vervang je door andere die beter bij je stijl en leefwijze passen. Het vergt van je om in te voelen wat echt bij je past en wat niet, en het vraagt om doelgerichte actie. Dat wat je belemmert om het leven te leiden dat je werkelijk wil wordt weggedaan, en dat wat je helpt op je nieuwe koers wordt omarmd en geïntegreerd.

Het veranderen van je voornaam kan een krachtige actie zijn om de veranderingen die je in je leven wil doorvoeren te ondersteunen. Je toont daarmee aan jezelf dat je voortaan keuzes gaat maken die bij jou passen, bij je echte zelf. En zeker wanneer er van alles aan je geboortenaam is gaan kleven wat je als onplezierig beschouwt kan het heel heilzaam uitwerken. Immers, met je nieuwe naam heb je geen slechte ervaringen. Die is als een schone lei, die beschreven gaat worden met jouw nieuwe intenties, plannen, ambities, en nieuw gedrag. Als kind had je geen vat op hoe jouw naam voor jou ging klinken, dat maakten anderen uit, je nieuwe naam krijgt echter de klank van de muziek die jij speelt. Omring je je met mensen die je werkelijk goed doen en voeden, dan zullen zij jouw naam liefdevol uitspreken. Behaal je persoonlijke succesjes, of die nu relationeel zijn of in de werksfeer, dan worden die aan je nieuwe naam gekoppeld. Heb je manieren gevonden om geen last meer te ondervinden van emotionele blokkades, conditioneringen, verslavingen of ongewenste gewoontes, dan is je herwonnen vrijheid verbonden aan je nieuwe naam. Wat dat betreft is het eigenlijk ook wel een beetje vreemd dat er in therapieën zo weinig mee gedaan wordt. Immers, daar wordt gekeken welk aangeleerd of geconditioneerd gedrag, welke oude overtuigingen over jezelf en de wereld, en welke cognities het leven van iemand belemmeren en aan herziening toe zijn. Hoe iemand zijn/haar naam ervaart kan een handvat zijn voor onderzoek van het zelfbeeld, en de keuze van een nieuwe naam die past bij de veranderingen die voor de persoon in kwestie van belang zijn kan een belangrijke therapeutische ondersteuning zijn.

Nieuw leven, nieuwe naam

Binnen bepaalde religieuze, levensbeschouwelijke, of spirituele stromingen komt het regelmatig voor dat mensen zich een nieuwe naam aanmeten. Bijvoorbeeld kiest iemand meestal een andere naam wanneer hij/zij zich bekeert tot de islam. Cassius Clay (Mohammed Ali) en Cat Stevens (Yusuf Islam) zijn daar bekende voorbeelden van. Het omgekeerde komt ook voor; dat men de islam de rug heeft toegekeerd en dan van de islamitische naam af wil. Ook zijn er verlaters van christelijke kerken die van hun christelijke naam af willen. Binnen spirituele stromingen komt het ook heel veel voor dat nieuwe aanhangers een naam kiezen die bij hun nieuwe levensvisie past. De nieuwe naam staat dan voor een soort wedergeboorte; versterkt de nieuwe levenshouding. Zo kende ik bijvoorbeeld iemand met de oer Nederlandse naam Frans die een tijd in de ashram van Osho doorbracht. De Bhagwan gaf hem persoonlijk een prachtige, betekenisvolle andere naam, die helemaal paste bij wie hij was en die hij nog steeds vol faveure met zich draagt.

Ook als je niet het gevoel hebt dat er veel aan je naam geplakt is waar je niet blij van wordt, kun je toch het gevoel hebben dat je naam niet bij je past. Een naam kan bijvoorbeeld boers zijn, erg veel voorkomen, kitscherig, zwak klinken, een verkleinnaam zijn, kinderlijk of naïef klinken, of gewoon niet je smaak zijn. Eigenlijk doe je jezelf dan tekort wanneer je als je volwassen bent je naam niet verandert. Want een naam draag je de hele dag met je mee, en schrijf je doorgaans ook ettelijke keren per dag op. Veel mensen zijn zich echter helemaal niet bewust van het gevoel dat hun naam hen geeft. De naam is een gewoonte geworden, net als bepaalde overtuigingen waar ooit voor is gekozen en die nooit meer tegen het licht worden gehouden om te zien of ze nog wel kloppen. Wat dat betreft zou het niet meer dan logisch zijn dat we op de volwassen leeftijd ons gewoon eens een keer afvragen hoe onze naam voelt en of we misschien liever eens een andere jas aan willen doen.

Natuurlijk zitten er wel consequenties aan het veranderen van je naam. Bijvoorbeeld is een consequentie dat iedereen in je omgeving er aan moet wennen. Het is dan echt noodzakelijk om telkens weer duidelijk te maken dat je alleen nog met je nieuwe naam aangesproken wil worden. Wel lastig, maar dat is natuurlijk maar tijdelijk. Als je het echt wil mag dit geen heel groot bezwaar zijn. Of je het echt wil kun je onderzoeken door allereerst eens goed te voelen wat je naam voor je betekent
Besluit je toch om je bestaande naam te houden? Prima, maar dan heb je er wel over nagedacht en is het geen kwestie van gewoonte of sleur. Een mooi ritueel is dan om je naam nog eens te omarmen als jouw naam met de acceptatie van alles wat aan die naam is verbonden. In het kader ook van tel je zegeningen. Want het is toch wel een goed teken denk ik wanneer je blij bent met je naam.

Toch veranderen?

Het veranderen van je voornaam langs officiële wettelijke weg is in Nederland niet heel gemakkelijk. Je moet er een verzoek indienen bij de rechtbank en je moet een advocaat in de arm nemen. Wikipedia geeft de volgende informatie:
Een wijziging van de voornaam is in Nederland mogelijk indien de verzoeker hierbij zwaarwegende belangen heeft. Bijvoorbeeld als er bij aangiften van de geboorte een onjuiste naam is opgegeven, de verzoeker de voornaam bespottelijk vind of een voornaam wil toevoegen of schrappen. (Elders ben ik ook tegengekomen dat ook slechte herinneringen aan de naam een reden kunnen zijn) Een verzoek tot wijziging van de voornaam wordt gedaan bij de Rechtbank van het arrondissement waarin de persoon geboren is of bij het Gerecht in Eerste Aanleg van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Voor het indienen van een verzoek, is een advocaat vereist. …. Sinds 1 juli 2014 kunnen transseksuelen van 16 jaar en ouder hun voornaam (en geslacht) kosteloos wijzigen bij de Burgerlijke stand van hun geboorteplaats. Hiervoor is wel een medische verklaring nodig van een genderteam die niet ouder is dan 6 maanden.

De kosten voor een formele naamsverandering bedragen minimaal 1000 Euro. Voor degenen die echt overal onder hun nieuwe naam te boek willen staan is deze weg natuurlijk niet meer dan een lastige hobbel, echter komt een informele naamsverandering veel vaker voor. Men stelt zich dan tevreden met de bekendmaking van de nieuwe naam in het sociale netwerk.

Tot slot een grappige tekst van een liedje van Johnny Cash waaruit moet blijken dat het meedragen van een belachelijke naam je ook sterker kan maken.

“A Boy Named Sue”

My daddy left home when I was three
And he didn’t leave much to ma and me
Just this old guitar and an empty bottle of booze.
Now, I don’t blame him cause he run and hid
But the meanest thing that he ever did
Was before he left, he went and named me “Sue.”

Well, he must o’ thought that is quite a joke
And it got a lot of laughs from a’ lots of folk,
It seems I had to fight my whole life through.
Some gal would giggle and I’d get red
And some guy’d laugh and I’d bust his head,
I tell ya, life ain’t easy for a boy named “Sue.”

Well, I grew up quick and I grew up mean,
My fist got hard and my wits got keen,
I’d roam from town to town to hide my shame.
But I made a vow to the moon and stars
That I’d search the honky-tonks and bars
And kill that man who gave me that awful name.

Well, it was Gatlinburg in mid-July
And I just hit town and my throat was dry,
I thought I’d stop and have myself a brew.
At an old saloon on a street of mud,
There at a table, dealing stud,
Sat the dirty, mangy dog that named me “Sue.”

Well, I knew that snake was my own sweet dad
From a worn-out picture that my mother’d had,
And I knew that scar on his cheek and his evil eye.
He was big and bent and gray and old,
And I looked at him and my blood ran cold
And I said: “My name is ‘Sue!’ How do you do!
Now your gonna die!!”

Well, I hit him hard right between the eyes
And he went down, but to my surprise,
He come up with a knife and cut off a piece of my ear.
But I busted a chair right across his teeth
And we crashed through the wall and into the street
Kicking and a’ gouging in the mud and the blood and the beer.

I tell ya, I’ve fought tougher men
But I really can’t remember when,
He kicked like a mule and he bit like a crocodile.
I heard him laugh and then I heard him cuss,
He went for his gun and I pulled mine first,
He stood there lookin’ at me and I saw him smile.

And he said: “Son, this world is rough
And if a man’s gonna make it, he’s gotta be tough
And I knew I wouldn’t be there to help ya along.
So I give ya that name and I said goodbye
I knew you’d have to get tough or die
And it’s the name that helped to make you strong.”

He said: “Now you just fought one hell of a fight
And I know you hate me, and you got the right
To kill me now, and I wouldn’t blame you if you do.
But ya ought to thank me, before I die,
For the gravel in ya guts and the spit in ya eye
Cause I’m the son-of-a-bitch that named you “Sue.'”

I got all choked up and I threw down my gun
And I called him my pa, and he called me his son,
And I came away with a different point of view.
And I think about him, now and then,
Every time I try and every time I win,
And if I ever have a son, I think I’m gonna name him
Bill or George! Anything but Sue! I still hate that name!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>