Een therapie voor Wilders

In Amerika hebben meer dan 14.000 psychologen een petitie ondertekend waarin staat dat de Amerikaanse president Donald Trump ‘kenmerken vertoont van een ernstige geestesziekte’ en dat hij vervangen zou moeten worden omdat hij ‘psychologisch incapabel is om de taken en verplichtingen van de president van de Verenigde Staten uit te voeren’. Eerlijk gezegd verrast me dat niet, reeds bij de eerste optredens van The Donald in de politieke arena, meende ik narcistische en psychopathische trekjes te zien. Maar ja, ik ben geen psycholoog, en zeker geen 14.000 tegelijk. Maar wel prettig dat ik in mijn eentje uiteindelijk zo’n overweldigend gelijk krijg. Althans mijn gelijk voelt prettig, de consequenties kunnen natuurlijk vreselijk zijn, voor Amerika, voor de wereld, en dus ook voor ons.

In Nederland hebben we evenwel een politicus die een groot fan is van Trump. En dat is hij niet alleen vanwege het kapsel van de Amerikaanse president. Nee, Wilders raakt vooral in extase door het islambeleid van Trump. Geen moslim het land meer in, want dan weet je zeker dat er ook geen islamitische terrorist binnenkomt. Tja, dat vindt Wilders de hoogste vorm van briljante logica. Toegegeven, daar valt ook weinig tegenin te brengen, zeker wanneer je de grenzen sluit voor inwoners van moslimlanden van waaruit al zestien jaar geen terrorist de VS meer is in gereisd. Dan timmer je de boel dus wel echt hermetisch dicht.

Nu is natuurlijk de vraag of Wilders net zo gek is als zijn idool. Ik heb eerlijk gezegd in het verleden wel eens gehoopt dat in Nederland psychologen zich ook eens massaal zouden uitspreken over de psychische gezondheid van Wilders, en daarmee mijn gelijk verpletterend zouden bevestigen. Want ik zie inderdaad niet zoveel verschil tussen de fan en zijn idool. Beiden zijn narcisten en beiden gedragen zich op een nogal psychopathisch sardonische manier ten opzichte van opponenten. Iedereen die hen tegenspreekt wordt neergesabeld, en liefst ook nog tot op het bot vernederd. Heel ongezond trekje hoor! Maar toch vind ik deze karaktertrek nog niet het gevaarlijkst. De gevaarlijkste karaktertrek van beide heren, die misschien bij de neger van Venlo wel sterker aanwezig is dan bij het Amerikaanse rijkeluiszoontje, vind ik de neiging om alles wat ongemakkelijk is compromisloos weg te willen werken, compleet op te willen ruimen. Het is ook niet voor niks dat Wilders aangeeft dat er een grote schoonmaak komt wanneer hij minister president wordt. Hij stelt zich echt voor dat hij Nederland volledig ‘van de islam gaat zuiveren’. Daarvoor moeten dan de grenzen gesloten worden voor moslims uit de hele wereld, moet de Koran worden verboden, moeten moskeeën worden gesloten, en moeten geestelijk leiders natuurlijk het land uit. Het doet me denken aan de ruimingen die plaats vinden bij epidemische dierziekten zoals mond-en-klauwzeer, vogelgriep, Q-koorts etc.

Gewoon alles opruimen, dan ben je van het probleem af. Ook dringt de vergelijking met smetvrees zich aan me op. Een patiënt met smetvrees wil alle risico’s op besmetting met ziektekiemen uitsluiten. Daarvoor wast hij bijvoorbeeld eindeloos zijn handen, en gaat hij zelfs contacten met andere mensen uit de weg. Op een soortgelijke obsessieve manier wil Wilders dus elk mogelijk risico uitbannen dat met de islam c.q. moslims te maken zou kunnen hebben. En wat voor risico? Ja, toegegeven hijzelf wordt al 13 jaar bewaakt, en dat is natuurlijk heel onplezierig voor hem. Maar als we kijken naar bijvoorbeeld het aantal terroristische aanslagen in Nederland, dan komen we niet verder dan één aanslag in dertien jaar, namelijk die op Theo van Gogh. Erg genoeg, maar vergelijk dat eens met het aantal mensen dat in die periode is geliquideerd door criminelen, of met het aantal verkeersdoden dat deels is te wijten aan roekeloosheid. Geen idee hoeveel het aantal liquidaties was, maar het aantal verkeersdoden zal richting tienduizend gaan. En hebben we nu ooit van Wilders gehoord dat hij het verkeer wil afschaffen? Let wel geheel afschaffen? Nee toch? En waarom niet? Omdat iedereen dan zou vinden dat hij knettergek geworden zou zijn, toch? Ik bedoel maar.

Maar goed, met de constatering dat Wilders behept is met een mentale aandoening die lijkt op smetvrees zijn we er natuurlijk nog niet. Als we willen dat hij ooit geschikt zal zijn voor minister president dan moeten we hem wel een kans geven en hem eerst therapie aanbieden. Bij dit soort klachten worden goede resultaten behaalt met cognitieve gedragstherapie. De basis van gedragstherapie bestaat uit het bewerken van obsessieve gedachtes en voorstellingen over rampzalige dingen die zouden kunnen gebeuren. De therapeut en Wilders zouden dus samen moeten onderzoeken wat het realiteitsgehalte is van de angsten van Wilders met betrekking tot de islam, en waar nodig die angsten en voorstellingen bijstellen. Dat is in dit geval natuurlijk wel een stevige klus, maar wanneer de cognities uiteindelijk succesvol zijn bijgesteld, kan worden overgegaan naar blootstelling (exposure). Dat zou dan bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de patiënt in een aangename en veilige omgeving eens een gesprek heeft met een moslim. En als dat goed verloopt zou de volgende stap kunnen zijn dat hij eens op bezoek gaat bij een islamitisch gezin, en daar ontvangen wordt met koffie en lekkernijen. De lekkernijen zorgen dan in de toekomst voor de prettige associatie bij het zien van moslims. Dat helpt enorm. Je krijgt dan een soort positieve Pavlov reactie die negatieve vooroordelen en angst weg houdt. Tja, en dan is de logische derde stap natuurlijk om een suikerfeest mee te maken.

Wanneer Wilders dan de smaak te pakken krijgt en ook een gebedsdienst in een moskee wil meemaken, zou dat de kroon op het werk zijn, en kan hij genezen worden verklaard. Van zijn islamofobie dan wel te verstaan. Narcisme en psychopathie zijn weer een hoofdstuk apart. Daar valt eigenlijk ook niet heel gemakkelijk wat aan te doen, omdat de aandoeningen zelfkennis en zelfonderzoek in de weg staan. Maar ja, wie is er perfect? Laten we dat van een kandidaat minister president dan ook maar niet verlangen. Of toch maar liever wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>