Riant leven in Hongarije van veel minder geld

Nadat ik min of meer per toeval op sites terecht kwam waar huizen te koop staan in Hongarije, denk ik er serieus over om in dat land te gaan wonen. Het is niet te geloven wat je daar voor wat schamele spaarcentjes aan onroerend goed op complete landerijen kunt kopen. Een huis in redelijke staat kun je al bemachtigen voor 15.000 tot 40.000 Euro, en dat staat dan heel dikwijls op een lap grond van een paar duizend vierkante meter. Want de bouwgrond kost er zo goed als niks, meestal niet meer dan 1 Euro per m2. Het wordt allemaal wel wat duurder als je in of dicht bij een grote stad of een toeristisch gebied wilt wonen, maar ook dan kom je nog een heel eind met een budget van 30 a 50 K. Ideaal dus om een vakantiehuis aan te schaffen, maar ook een pracht mogelijkheid om je in Hongarije te vestigen en zo van een welvarend leven te genieten met een niet al te hoog inkomen. Immers, als je in Nederland wat overwaarde op je huis hebt, bijvoorbeeld 40.000 Euro, en je verkoopt het, dan kun je in Hongarije een alleraardigst huis cash betalen. Waarmee je dus ook in één keer voor de rest van je leven van je hypotheeklasten bent bevrijd. Tel uit je winst, 500 tot 1000 Euro minder aan uitgaven per maand. Daar kun je leuke dingen van doen! Bijvoorbeeld toch eerder met pensioen gaan, of stoppen met werken, ook als je nog een paar jaar moet wachten op je AOW. Want als je de woonlasten niet hebt kun je het met wat spaarcentjes best een paar jaar uitzingen in het verder ook goedkope Hongarije.

hongarije 1

Werken op afstand, eventueel met Skype

Ook werkenden die niet afhankelijk zijn van een locatie kunnen zich natuurlijk uitstekend vestigen in Magyarország, zoals de Hongaren hun land noemen, en voor hen betekent het dat ze of rianter kunnen leven van hun inkomen of dat zij minder kunnen gaan werken. Dat geldt bijvoorbeeld voor ZZP-ers die hun geld verdienen met schrijven, vertalen of internetactiviteiten. Als je tekstschrijver, vertaler, webdesigner, content beheerder of iets van dien aard bent kun je dat ook uitstekend doen op de Hongaarse poesta, in een appartement in de hoofdstad Boedapest of één van de fraaie provinciesteden, aan het 79 km lange Balaton meer, of in de schilderachtige bergen in het Noorden van Hongarije.

Hongarije twee

Voor verbale communicatie met klanten kan dan Skype worden gebruikt. Ik ken bijvoorbeeld enkele coaches en therapeuten die hun werk via Skype doen en dan maakt het natuurlijk niet uit of je dat doet in De Achterhoek, in Spanje, of in Hongarije. Echter is het natuurlijk ook prima te doen om vanuit Hongarije jaarlijks een paar keer opdrachtgevers in Nederland te bezoeken. Dat kan dan mooi gecombineerd worden met familiebezoekjes.

Goedkoper leven

Ik roerde het al even aan, maar ook het levensonderhoud in Hongarije is een stuk goedkoper. De dagelijkse boodschappen kosten gemiddeld zo’n 30% minder dan in Nederland, en ook de rekeningen voor gas en elektra zijn plezant lager. Waarbij het natuurlijk ook nog eens zo is dat er door het aangename en gezonde klimaat minder gestookt hoeft te worden. Oké, vanwege het landklimaat kunnen de winters er koud zijn, maar die beginnen later en zijn sneller voorbij.

Hongarije drie

Lage of zelfs geen belastingen

Nog een belangrijk financieel voordeel waar men van profiteert wanneer men naar Hongarije emigreert, is dat de overheid minder bijdragen vordert in de vorm van belastingen. Inkomen uit werk wordt bijvoorbeeld slechts belast met 18%, en A.O.W. en pensioenen helemaal niet. Dat maakt het vooral voor ouderen heel aantrekkelijk om naar Hongarije te emigreren. Met een (Nederlandse) A.O.W. uitkering waar niet of nauwelijks belasting op in mindering wordt gebracht, zonder woonlasten, en lagere kosten voor levensonderhoud wordt het een stuk gemakkelijker om van een onbezorgde oude dag te genieten.

De politieke situatie een beletsel? 

Ondanks al deze aantrekkelijke kanten aan emigreren naar Hongarije, loopt het nog niet storm met Nederlanders (en Belgen) die vertrekken naar het land van de goulash en de palacsinta. Hongarije komt niet voor op de lijstjes met favoriete emigratielanden. Dat komt denk ik deels door de onbekendheid met de voordelen die het land biedt, maar kennelijk zijn er ook nog al wat Nederlanders een beetje huiverig voor het politieke klimaat in het Balkanland. Hongarije heeft een centrumrechtse regering die wordt geleid door Viktor Orban, en in West Europa bestaat de vrees dat de man dictatoriale neigingen zou hebben. Omdat ik natuurlijk ook niet graag in een land ga wonen dat op een dictatuur afstevent vroeg ik er een jurist naar die in Hongarije woont en de situatie goed kan beoordelen. Ik kreeg een gedecideerd antwoord:

‘…verder dient men veel ongefundeerd “gewauwel” over de regering alhier niet echt serieus te nemen, vaak komt dat voort uit een gebrek aan kennis van de taal en het niet geremd worden door enige kennis van zaken en niet de moeite nemen om zich enigszins in de (politieke) cultuur en geschiedenis te verdiepen. Ik ben persoonlijk geen vriend van premier Orbán, die inderdaad nogal eens drammerig kan overkomen, maar het merendeel van de politiek van zijn regering steun ik van harte en met mij een ruime meerderheid van de bevolking in dit land – en dat doen ze niet voor niets. Dat men daarbij soms tegen heilige huisjes schopt kan wrevel opwekken; maar alle angsthazerij als zou het hier een halve dictatuur zijn is volstrekte larie- en als jurist en bestuurskundige, alsmede voorheen universitaironderzoeker en alweer twaalf jaar woonachtig en werkzaam in Hongarije, meen ik te weten waarover ik spreek.’ Update feb. 2015: Inmiddels is  Orban bij een tussentijdse verkiezing zijn twee derde meerderheid in parlement kwijtgeraakt, waardoor hij de grondwet niet meer kan wijzigen zonder de steun van de oppositie.

Fruitbomen en druiven

De politieke situatie gaat mij dus niet tegen houden. Wel lijkt het me verstandig om eerst de taal enigszins onder de knie te krijgen. Het is geen taal die je aan komt waaien, want het heeft geen enkele verwantschap met onze taal (merkwaardigerwijs wel met het Fins), en woorden die herkenning geven komen dus  amper voor. Maar ik kan toch niet van vandaag op morgen weg, en dus heb ik zeker nog een aantal maanden om een cursusje te gaan doen. Bovendien is ook nog niet honderd procent zeker dat ik vertrek. Ik ga me eerst eens verder oriënteren, en kijken of ik een huisje kan vinden dat me past. Dat zal dan in elk geval een huis worden met een flinke lap grond er bij. Ik heb namelijk al heel lang de wens om nog eens een stuk grond te hebben waar ik een grote natuurlijke zwemvijver kan laten graven, en waar ik fruitbomen kan planten en druiven kan verbouwen. En heel misschien komen er dan ook wel kippetjes, voor de eieren, en geitjes voor de melk.

Ik houd mijn lezers hier op de hoogte van de ontwikkelingen.

Update: 30-03-2015

Een voorbeeld van hoe je in Hongarije een prachtig huis op een schitterende locatie kunt bemachtigen voor relatief weinig geld. Let eens op het uitzicht. geschikt als vakantiewoning, of als verhuur/beleggingsproject.

Villa Gege

http://www.hongarijehuis.nl/index.php?page=object&name=Villa-te-koop-Orf%26%23369%3B-Baranya-hongarije&ref=99

123 gedachten over “Riant leven in Hongarije van veel minder geld

  1. Hallo Henk,

   Leuk dat je reageert! Ik ben nog in de oriënterende fase. Op dit moment zijn er familieomstandigheden die mij verhinderen om knopen door te hakken.

   Heb ook nog geen keuze gemaakt voor een regio. Ik wil in elk geval een rustige plek met veel privacy. Waar hebben jullie je gevestigd?

   Als je nog goede tips hebt, houd ik me aanbevolen. Heb deze week ook het boek ‘Wonen en kopen in Hongarije’ gekocht. Staat alles wel zo’n beetje in lijkt me.

   Hartelijke groet, Han

   1. Hey,

    Zie hier net leuke reacties en goeie redenen om naar Hongarije te verhuizen

    Ben alleenstaande 55j gepensioneerde vrouw en heb budget van 100000eu…zijn er mensen die mij een regio kunnen aanbevelen…zou het ook leuk vinden mocht er een zwembad aanwezig zijn…zou de max zijn

    Groetjes

    Christ’l

    1. hallo
     hebben net 2 weken szilvasvarad (bukkgebergte ) achter de rug.fantastisch mooi.lilafured is een thermaalbad aanwezig zogenaamd thermalfurdo.echt super.Eger en omgeving zijn ook heel mooi

    2. Hi,
     Ook ik ben aan het overwegen om naar Hongarije te emigreren.
     Wat mij nu nog tegenhoud is dat ik alleenstaand ben. Vrouw van 50 jaar.
     Graag wil ik eerst proberen een beetje contact te krijgen met andere Nederlanders. Alleen is maar alleen, maar zeker niet om iedere dag bij iemand op de koffie te gaan. Doe ik nu ook niet. Is er een vrouw die ook alleen naar Hongarije geëmigreerd is? graag hoor ik de voors en tegens.
     Alvast bedankt.

     1. Hallo Carla
      Laat je niet tegenhouden te gaan omdat je alleen bent ga er gewoon voor zoek een mooie plek op op via internet contract met mensen kan je overal maken al Is t met handen voeten en een lach toch Gr succes

     2. Hallo iedereen. Hongarije is heel mooi erg goedkoop en dus heel interessant land. Maar op Ik zou er niet alleen gaan wonen. Wij kennen mensen genoeg die gek werden van eenzaamheid en Zijn vertrokken

     3. Hallo Carla,

      Ik lees dit bericht wat bijna 3 jaar oud is, maar misschien lees je hem nog.
      Ik ben ook alleenstaand, 65 jaar en pré-pensioen en zit er ook over na te denken om naar Hongarije te gaan.
      Woon je er inmiddels en heb je nog tips voor me?

      Groet, Albertina

     4. Hi, Ja dat alleen gaan houdt mij tegen. Ben 66, maar wil toch gaan kijken in het submediterrane deel van Ho garije.

     5. Hallo,

      Ik ben net 70 geworden en van plan een huisje te kopen bij Lake Tisza waar al heel veel Belgen en Nederlanders wonen.
      Ik ben hier aan gekomen door te chatten op een internet site en kreeg er steeds meer zin in.
      Helaas heeft de corona al voor de tweede x roet in het eten gegooid maar ik ben vast besloten om te gaan zodra ik weer kan

   2. Hallo,
    Ik overweeg te vertrekken uit Nederland en misschien is Hongarije een oplossing. Ik ben een AOW,r en alleen (gescheiden). Wat zijn m,n evt.
    voordelen t.o.z. van Nederland??….ben denk ik een ,,handige Henk ie,, dus wat herstellen enz bouwtechn. Is geen probleem.
    Mijn probleem is wellicht dat ik geen euro,s ter beschikking heb om te kopen, of er moet op een manier een hypotheek zijn te maken.
    Ik luister naar goede adviezen.
    Met vriendelijke groeten, Gerrit (Nederland)

   3. Beste, graag zou ik uitgebreide informatie willen ontvangen voor een woning rond de 30 k met een leuk stuk grond in een goede omgeving 😎Waar moet ik zoeken?
    Graag verneem ik het eea, groeten Henry

 1. Klopt, dat boekje zegt veel. Wij gaan wonen in de buurt van Pecs, het zuiden heeft een goed klimaat en je kunt goede deals krijgen. Als tip, ga gerust met Nederlandse makelaars aldaar op stap, tenslotte zij spreken de taal over het algemeen, maar zoek ook zelf. Over het algemeen zijn de prijzen die je ziet op de Nederlandse makelaars-site zo’n 20% te hoog, dus houd daar rekening mee. Grofweg geldt, dat alles boven de 35k euro moeilijk verkoopbaar is, dus goed onderhandelbaar. Maar goed, geld is niet alles, kijk erg goed naar de staat van de huizen, vooral de vocht-problemen. Wij hebben uiteindelijk voor een stenen constructie gekozen, en niet leem, en zelfs voor die stenen constructie was een constructie bedacht om vocht tegen te gaan. Niet dat leem niet kan, maar het is meer onderhoudsgevoelig. Verder dan dat, als je in de buurt van een stad gaat wonen, zoals Pecs, heb je een leuke balans tussen soms gaan stappen in de stad (zelfs klassieke concerten) en dan weer terug in rustige landleven. Ons lijkt het heerlijk, kunnen niet wachten. Success!

  1. Dank voor de tips Henk. Verbazingwekkend dat de prijzen op de sites van Nederlandse makelaars nog zo’n 20% te hoog zijn… Dat maakt het nog aantrekkelijker om de stap te zetten. Vermoedelijk ga ik ook deze winter een trip maken om huizen te bekijken. Heb nog geen keuze voor een regio gemaakt, maar de omgeving van Pecs is zeker een goede optie. Ik zal in elk geval niet iets kopen dicht aan het Balaton meer. Dan betaal je de hoofdprijs en in de zomer is het er erg druk. Zo gauw ik weer wat te melden heb ga ik dat hier plaatsen. Ik hoor ook graag wat jouw verdere ervaringen zijn. Hartelijke groet, Han

   1. Beste Admin,
    Wij hebben een mooi huis gekocht met een lap grond en bijgebouw op 10km van balatonlelle in een rustig dorpje en voor een hele mooie prijs dus als je een paar km het binnenland ingaat vallen de prijzen goed mee hoor en toch zit je niet ver van het meer.

  1. Doordat ik mijn plannen moest uitstellen, is mijn enthousiasme door een aantal redenen wel afgekalfd. En dat er nu prikkeldraad rond het land staat, maakt het er voor mij ook niet aantrekkelijker op. gr. Kuik

 2. Beste Han,

  Natuurlijk niet leuk dat er prikkeldraad en hoge hekken rond het land staan, maar Hongarije is in het verleden aan een islam overheersing ontsnapt, en daarom begrijp ik die maatregelen wel. Voor echte vluchtelingen zal in Hongarije wel plaats zijn. Ik vind het wel fijn dat Orban zijn eigen bevolking beschermt tegen een moslim invasie. Eigenlijk wil ik juist om die reden naar Hongarije emigreren, want in ons land zijn onze vrouwen, christenen en Joden straks niet meer veilig als het zo door gaat. Wat de dictatuur betreft, ons land is trouwens ook aardig op weg om een dictatuur te worden door de EU. Groet, Catharina

  1. Wij twijfelen ook meer vanwege de mentaliteit van de winst maximalisatie, betalen betalen betalen en niets krijgen. Maar hoe is daar het oud worden? Is er dan hulp, medicijnen ect? We zijn hier verzekerd en nu 57 en 59 jaar.
   Verder verlang ik naar ruimte en een tuin om in te kunnen lopen. Maar we zijn ook bang om samen te blijven. Geen taalkennis en vrienden. Hoe gaat dit jullie af? Zijn er gezamelijke dingen om elkaar te ontmoeten? We hebben geen idee over hoeveel Nederlanders er bijv rondom Pecs wonen.
   Fijn als ik meer weet in mijn orientatie.

   Bedankt en groet Cora en Marco

   1. Dag Cora em Marco, zojn jullie inmiddels al in Hongarije? Wij hebben als jong gepensioneerden ook belangstelling om ons daar te vestigen. Groet, Leo en Sonja

  2. Catharina, Ik kan het niet meer met je eens zijn zoals je zegt
   Als ik voldoende geld had zou ik zeker een keer gaan kijken in Hongarije(om er te blijven), al was het zeker om de als maar groter wordende islam invloed hier in Nederland te ontvluchten.( Arnoud van Doorn van de islamitische partij voor de eenheid wil een halalstrand)
   Ik heb gezocht naar misdaadcijfers, maar die zijn in Hongarije erg laag( in Budapest iets hoger)
   Kernvragen zijn natuurlijk: Kan je er het hele jaar door(ook in de winter) normaal leven en wat heb je daarvoor nodig?(tandarts, ziekenhuis , vervoer etc)

   1. Henk,
    Waar kun je het niet meer met me eens zijn? Mijn bericht waar je op reageerde is van 2016. Wat de islam betreft is het sindsdien echt niet minder, maar eerder meer geworden. Ik vind mijn bericht van toen eigenlijk nog helemaal up to date, en ik zou graag van je horen, waarom je het niet meer met me eens bent.
    Vr. groet

  3. Hallo Catharina,

   Helemaal eens met je verhaal, vandaar dat ik ook graag weg wil, maar nog niet eet hoe omdat ik eenalleenstaande vrouw ben.Woon je inmiddels al in Hongarije en zo ja, bevalt het?

   Groet, Abertina

 3. Hallo, wat leuk om deze berichten van jullie te lezen. Wat Catherina schrijft kan ik me helemaal in vinden. Wij wonen als gezin met 2 jongens van 9 en 15 jaar in Rotterdam zien onze omgeving veranderen in steeds meer islam. Het benauwd me enorm. Het feit dat Hongarije zoveel kritiek krijgt op hun beleid geen moslims op te nemen, duid al aan hoever de Europese leiders open staan of onder druk staan van hogere machten. Echte oorlogsvluchtelingen moeten we uiteraard opvangen, maar als een land zijn eigen mensen, cultuur en godsdienst wil beschermen is daar kritiek op. Als ik naar een ander land wil emigreren dan moet ik me ook bewust zijn dat ik me daaraan moet aanpassen. De meeste moslims passen zich niet aan aan het leven als westerling, dus zonder in lange gewaden te lopen en hoofdoeken te dragen. Dus passen ze niet in de westerse cultuur en moeten op zoek naar een land waar ze zich thuis voelen. In de meeste landen in Europa passen de landen zich aan aan moslims. Dus trekt dat moslims aan. Maar andersom is het niet zo. Als ik naar een land in het Midden Oosten vertrek en ik wil daar een kerk en geen hoofddoek dragen maar een korte broek en korte mouwen dan kunnen geen van mijn eisen worden ingelost.
  Behalve in Israël. Hongarije is een christelijk land en islam doden oa anders gelovenden oa christenen. Dan is het toch vanzelfsprekend dat men daar de grenzen voor sluit? Andersom zou dat ook gebeuren.
  En Hongarije kijkt naar de geschiedenis en de recente ontwikkelingen in andere Europese landen en ziet de gevaren. Vroeger keken ze ook op de muren vd stad of er gevaar dreigde en deedmen de stadspoort dicht, toch?
  Ik vind het heel fijn dat een land in Europa, zoals Hongarije dit doet. Niet zich iets aantrekken van de reacties maar hun land verdedigen. Niks mis mee.
  Maar nu genoeg over mijn visie. Het is dat wij kinderen hebben anders zou ik al vertrokken zijn uit NL. Het land ansich is prima maar de sfeer word steeds negatiever. Werken werken werken, geld geld geld. Onrustig en opgejaagd voel ik me vaak. Ik verlang naar leven…waar tijd niet zo belangrijk is. Al vraag ik me af of je als opgedraaid wekker kan wennen aan een tikkende klok…maar wie kan me iets meer vertellen over het leven in Hongarije? Mijn man is werkzaam in de luxe villa bouw. Maar ook reguliere timmerwerken doet hij al 25 jaar, wat hij ziet kan hij maken…dus een huisje met een schuur waar hij in kan zagen enz zou ideaal zijn. Ik werk als tandartsassistente. Maar zou best zonder dit werk kunnen leven en een bed en breakfast willen starten. Wanneer we ons huis in NL verken hebben we best war centjes over en ik neem aan dat je in Hongarije ook banken hebt. Ik hoop snel iets van iemand te horen. Wat ook belangrijk is dat we eerst wille dat onze kinderen een goede school achter hun rug hebben. Onze oudste zit nu in 4 Havo en de jongste in groep 6. Dus dat duurt voor de jongste nog wel een tijd. Ook vind ik het belangrijk om andere NL te kunnen ontmoeten in Hongarije tzt en hoe zit het met Christelijk zijn in Hongarije, is daar voldoende ruimte voor of alleen als Katholiek? Ik hoor graag van iemand! Groeten, Helena.

 4. Wat bijzonder Helena dat je het eens bent met mijn zienswijze over de islam. Ik kan me helemaal vinden in je standpunten hierover.
  Ik ben een zestigjarige gescheiden vrouw en het leven in Nederland bevalt mij steeds minder goed. Ik voel me hier niet meer veilig. Doe de deur niet zomaar open en ga ’s avonds ook nooit meer de deur uit. Ik rijd geen auto, dus ik moet met het OV, maar ook daar ben je niet meer veilig. Ik mijd bv.grote stations. Het wordt alleen maar erger. Ik hoop zo dat wij net als Engeland uit de EU gaan en onze grenzen weer kunnen sluiten. Mijn kinderen en kleinkinderen wonen hier in de buurt en die zal ik ontzettend missen, maar het lijkt me fantastisch om mijn eigen wijn te maken en zo autonoom mogelijk te leven. Misschien ook een bed en breakfast. Ik hoop iemand te vinden die samen met mij het avontuur wil aangaan, want alleen lijkt het me helaas niet haalbaar.

  1. Hoi Catherina, inderdaad hebben we daarin dezelfde opvattingen wat betreft ons leven in NL. Ik hoop dat er in Hongarije goed wordt gehandhaafd en ook wanneer er een andere regering komt. Dan hebben wij nog een kans op wegvuchten uit NL mocht het zover komen dat ‘die gasten’ bij ons in de buurt komen terroriseren. Aan de ene kant kan ik dat gewoon niet geloven dat het hier in NL zover kan komen maar anderzijds is alles zo makkelijk en gebaseerd op wederzijds vertrouwen, dat het voor hen makkelijk is om hier te opereren. Ik hoop en bid dat we worden bewaard in deze moeilijke tijden. Maar zoals ik al schreef wij hebben kids op school. Als ik alleen was, zou ik het waarschijnlijk anders doen. We houden nog even de moed erin!! en hopelijk wordt het niet erger allemaal. fijne dag! Groeten en bedankt voor je reactie.

  2. Hallo Catharina,
   Ik heb het gesprek over Hongarije zojuist gevolgd en ben er ook serieus over aan het nadenken om hier uit nederland te vertrekken en in hongarije in de buurt van pecs te gaan wonen.
   ik ben nog maar net aan het onderzoeken van het hoe en wat.
   mijn voorkeur is iets met een wijngaard te gaan doen maar ook een combinatie met een bed en breakfast of zomerhuisje spreekt mij zeer aan.
   ik besef dat dit in je eentje moeilijk haalbaar is, ook omdat de hongaarse taal tot nu toe een onbekend terrein is.
   Ik ben erg gemotiveerd en wil toch op korte termijn onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
   nu las ik dat jij eventueel ook geintresseert bent om met iemand samen de stap te wagen, misschien moeten we eens kennis met elkaar maken, om te kijken of we misschien samen iets kunnen ondernemen.
   of sowieso te onderzoeken. (samen weet je meer dan alleen)
   hopelijk ben je net zo enthousiast als ik, en reageer je positief op dit berichtje.
   Groetjes Nori

   1. Hallo Nori,

    Ik heb al wat ervaring daar ,ben 63 jaar en wil naar Hongarije gaan verhuizen.
    Echter, ook ik zou het prettiger vinden dit niet alleen te doen.
    Zou je mij even een privé berichtje willen sturen?

    Grt

   2. Hallo Nori,

    Heb je inmiddels al iemand ontmoet om te verkennen om te gaan wonen in Hongarije of…woon je er al? Hoor het graag van je en je mag me mailen op mijn bovenstaand mailadres.
    Groet, Albertina

  3. Hallo Catharina,

   Ik heb al wat ervaring daar ,ben 63 jaar en wil naar Hongarije gaan verhuizen.
   Echter, ook ik zou het prettiger vinden dit niet alleen te doen.
   Zou je mij even een privé berichtje willen sturen?

   Grt

 5. Dag allen,
  Wij hebben deze stap gnomen en iets in Hongarije gekocht. Een groot huis en een paar woningen om B&B te runnen. Wel 1 hectare grond erbij. Heerlijk dorpje zeer dichtbij een grote stad. We hoeven het niet te doen voor het geld want mijn man heeft een riant pensioen dus dat maken we ineens niet op maar het lijkt me heerlijk zo ! Ik ga mijn fulltime baan opzeggen want dat heb ik ook al gehad. En ja, onder andere vertrekken we omdat we deze islamisering ook steeds enger vinden. Het gaat erg hard en er is geen enkele aanwijzing dat het stopt, integndeel.

  1. Beste Eva,

   Wat geweldig dat jullie de stap hebben genomen! Ik wens jullie heel veel geluk straks in Hongarije en ik hoop zelf ook de stap een keer te nemen want het wordt er hier namelijk niet veiliger op!

  2. Hoi Eva, Van harte gefeliciteerd met jullie aankoop!! Wij hopen ooit een keer naar Hongarije op vakantie te komen, dus tegen die tijd zoek ik wel contact of jullie BB al klaar is! Heel veel succes met verbouwen en veel geluk met alles!! Groeten, Helena.

 6. Beste Cora en Marco,

  Ja, dat heb ik me ook wel eens afgevraagd. Voor mij als alleenstaande is dat natuurlijk helemaal een issue. Momenteel heb ik contact met een Nederlander die daar inmiddels twee jaar woont en ik kan hem vragen hoe het in Hongarije met de gezondheidszorg gesteld is, of je makkelijk integreert en of er contact is met de andere Nederlanders die daar wonen. Zodra ik wat informatie heb zal ik het laten weten. Hoewel ik ook uitkijk naar de ruimte, de relaxtheid, heb ik inmiddels besloten het avontuur niet alleen aan te gaan, dat durf ik toch niet aan. H. groet, Catharina

  1. Beste Catharina,

   In ons dorpje staat iets moois te koop, de eigenaren zijn Nederlanders.
   Ook onze buurman is een Nederlander en de andere buren Denen.
   Verder wonen er 6 Nederlandse/Belgische families in ons dorp.
   Heel dichtbij een grote stad. Voor zover we weten is de gezondheidzorg goed daar en zeker als je dichtbij een grote stad woont. We zij erg blij met onze beslissing 🙂
   Groet,
   Eva

 7. Hoi eva, nou dat klinkt wel goed! Ik weet niet in welk dorpje jullie wonen, maar daar hoef je dus niet eenzaam te zijn en de gezondheidszorg is ook geen probleem. Ik vind het wel belangrijk om een rioolaansluiting te hebben, een wc en een badkamer. Ik kijk regelmatig op de sites zoals Droomhuis Hongarije bv. Voorlopig ben ik nog aan het sparen. In welke prijsklasse heb je daar een redelijk huis?
  Fijn dat jullie zo tevreden zijn over de genomen stap daar te gaan wonen!
  H. groet, Catharina

  1. Hoi Catharina,
   Er zijn verschillende prijzen hangt er vanaf wat je wilt. Waar ik het over had zijn dat twee huizen zodat je een kunt verhuren maar er zijn nog genoeg andere.
   In ons dorp zijn de huizenprijzen vergelijkbaar met andere regios maar een pluspunt is dat je grote winkles om de hoek hebt waar assortiment nog beter is dan on onze winkel hier. Groet, Eva

 8. Wij zitten ook hele dagen op het internet te speuren en willen in september naar Hongarije gaan om te kijken omdat wij daar heen willen emigreren (ook vooral vanwege de islamisering hier in NL.) Weet er hier iemand waar veel Nederlanders wonen want anders raken wij zo geïsoleerd en wij willen wel in de buurt van andere Nederlanders wonen.

  1. Hoi Cynthia,
   In ons dorp wonen best veel Nederlanders ook Belgen en Denen.
   Er is ook een huis die wij eerst wouden kopen maar hebben toch iets anders gekocht. De eigenaren zijn Nederlanders die eentje verder gaan wonen maar kleiner want dat zijn 2 enorme huizen. Zou je dus een kunnen verhuren.
   Groet,
   Eva

   1. Hallo Eva,

    Zijn er ook mogelijkheden om daar bijv. een huisje te huren?
    Momenteel heb ik geen centjes om te kopen, aangezien ik 65 jaar ben, zal het ook lastig worden om een hypotheek te krijgen van € 50.000 denk ik?
    Heb je meer informatie, misschien zijn er nog meer alleenstaande mannen of vrouwen waarmee ik contact zou kunnen krijgen. Hoor graag van je en ja ik ben inmiddels ook bang geworden voor de snelle islamisering van ons land!
    Groet, Albertina

 9. Hallo Nori,

  Bedankt voor je reactie! Ik heb inderdaad aangegeven dat ik wel met iemand een huis of boerderij in Hongarije zou willen kopen, maar met iemand bedoel ik een partner (man). Mijn bedoeling is in eerste instantie een huis te kopen voor vakantie en later misschien ook om te verhuren of om er t.z.t. permanent in te gaan wonen.
  Ik ga het dus alleen doen met een levenspartner en anders zal het helaas wel een utopie blijven. Ik wil het ook doen om iets na te laten aan mijn kinderen en kleinkinderen, dat lijkt me heel bijzonder.
  Ik heb wel een paar sites gevonden waar huizen in Hongarije te koop worden aangeboden zoals droomhuishongarije.nl en hongaarshuis.nl
  Hartelijke groet, Catharina

 10. Hallo Carla en Lizzy,

  Heb al eerder een reactie verstuurd, maar hier helaas niets op gehoord.
  Heb al jaren een huisje in Hongarije en wil daar nu langer gaan wonen.
  Zou graag met jullie in contact willen komen om info uit te wisselen etc.
  Heb echter geen idee hoe wij elkaar privé kunnen benaderen. Jullie wel?
  Tot ……groetjes Wilma

  1. Hallo Wilma ik lees jou berichtje net ik weet niet hoe jij in contact met Carla kan komen ik reageer nu wel via de site dus maar dan zijn al onze berichten openbaar en dat vind ikzelf niet zo geweldig ik wilde gewoon Carla een hart onder de riem steken om toch te gaan Ik ben 56 en ook alleen maar ik ga me door niemand laten tegenhouden maar.. Ik wil wel goed voorbereid gaan hoe dan ook ik wil niet op mijn gezicht gaan trouwens… Jij hebt t gedaan alleen? Gr lizzy

   1. Hallo Lizzy,

    Leuk dat je reageerde en ja, ik heb daar een huisje maar dat vind ik te klein om permanent te gaan wonen. Ben daar meestal ettelijke per jaar.
    Nu ben ik op zoek naar een ander, groter huis in een andere omgeving.
    Ik zou het ook prettiger vinden om 1 op 1 te kunnen mailen om meer en ook persoonlijker gegevens uit te wisselen, heb echter ook geen idee hoe dat via deze site moet cq kan.
    Groetjes Wilma

    1. Hallo Wilma toevallig zag ik dat jij mij weer geantwoord Had via de site ik baal er ook van dat contact 1 op 1 niet mogelijk Is maar mag ik hè dan maar zo een vraag stellen waar staat jou huisje in Hongarije? Is t echt zo klein?
     Gr lizzy

     1. Hai Lizzy,

      Voor mij om daar permanent te wonen, vind ik het veel te klein. Het is goed te doen als je ettelijke maanden per jaar daar bent.
      Ben per mail te bereiken: acara08@live.nl
      Groetjes

     1. Hallo Warianne,
      Zag zojuist pas jouw reactie, dank je.
      Ben er nog niet helemaal uit wáár ik wil gaan wonen.
      In ieder geval redelijk dicht bij een grote stad, ben gesteld op mijn privacy, een groot huis alles gelijkvloers, tuin, zwembad (of de ruimte om dat aan te laten leggen) en een atelier.

      Groetjes Wilma

     2. Goedenmiddag Wilma,
      Dank voor je reactie, er is genoeg te vinden hier in het zuiden!
      heel veel succes….mocht je in de buurt zijn, er is altijd tijd hier voor een lekker ! Bakkie, koffie!
      vr gr warriane

 11. Hallo daar!
  Wie kan mij op weg helpen??
  Mijn vrouw is hongaarse, en heel graag willen we naar Hongarije gaan verhuizen vanuit Nederland. Ik denk aan een paar optie’s :
  * werken vanuit Oostenrijk, en wonen in Hongarije??
  * Proberen werk te zoeken in Hongarije??
  * En ik vraag me af; zou het mogelijk zijn om bv. in hongarije in het leger te gaan, om zodoende ook stabiel werk te hebben??
  Welke optie zou het beste zijn? of het meest haalbare??
  Graag zie ik reacties tegemoet.

   1. Warianne, Bedankt voor uw reactie.
    Ik had de callcentra al in de gaten, er is daar inderdaad regelmatig werk voorhanden . Het is een lange weg, maar we zijn de weg ingeslagen!

    Veel plezier en een gezegend leven in een mooi en bijzonder land!
    Groet, sander

 12. Goedenavond allemaal,
  Ik kwam bij toeval op deze site, ik woon bijna 12 jaar permanent in Zuid-Hongarije in de buurt van Pécs, leuk jullie verhalen en motivatie te lezen.
  Succes en vr gr Warriane

 13. Hallo Nederlandse/Belgische vrienden in Hongarije,

  Langs deze weg probeer ik m,n tweelingbroer te vinden die ergens in
  Hongarije woont met z,n geliefde. Ons contact is gewoon verwaterd maar
  wil dat dolgraag herstellen. Heb inmiddels al getracht via de ambasade maar geen
  resultaat. Ik weet dat dit geen ,,zoekpagina,, is maar niet geschoten is altijd mis.
  Zijn naam is: Jo Peters en 68 jaar oud. Wie weet is er iemand die wellicht iets weet.
  Een reactie graag per e-mail, en op voorhand mijn dank.
  Gerrit Peters.

 14. Hallo Warianne,

  Dank voor jouw reactie en invitatie!!
  Kun je mij dan nog even doorgeven waar ik jullie kan vinden?
  Hoeveel km wonen jullie van Budapest af??
  Fijne avond. Wilma

 15. Hallo allemaal,

  Zo herkenbaar jullie verhalen! Ik hoop dat jullie hier nog lezen zodat ik met iemand in contact kan komen die iets verder is dan ik m.b.t. emigreren naar Hongarije.
  Mijn man en ik zouden ook ontzettend graag willen vertrekken uit Nederland, we wonen in het zuiden van het land in een dorp. “Helaas” zijn we nog een jaartje of 15 te jong om te vertrekken gezien de AOW leeftijd, nu bekijken we dus welke mogelijkheden er zijn om eerder te vertrekken. Uiteraard willen wij ruim te tijd nemen om alles goed voor te bereiden waarbij ik denk dat de taal al een beetje leren prioriteit nr. 1 is. Wat ik wel enigszins vrees is dat Hongarije dadelijk toch op de een of andere manier gedwongen wordt om heel veel “vluchtelingen” op te nemen of een kapitaal af te dragen als ze dat niet doen. En die tientallen miljoenen Afrikanen die men richting Europa verwacht in de toekomst zullen toch ergens gehuisvest gaan worden. Het liefst zouden we een rustig gelegen huis willen kopen met niet al te veel grond, max. 500m2, in welk gedeelte van Hongarije weten we nog niet, wat Nederlanders of Belgen in de buurt zou fijn zijn. In ieder geval hoop ik enkele reacties van jullie te mogen lezen hier.
  Groetjes,
  Linda

  1. Ik wil ook graag vertrekken, maar ook wij zijn nog vrij “jong” en zouden dus inkomen moeten verwerven in Hongarije.
   Ik ben zelf 44, mijn man 52.
   Ik ben nu dus aan het kijken wat de mogelijkheden zijn.
   Weet iemand of het mogelijk is om een hypotheek of andere veilige financiering te kunnen krijgen op onroerend goed in Hongarije?

   1. Hallo Sandra,

    Ik vrees dat niemand hier meer leest, in ieder geval niet de mensen die al in Hongarije wonen en ons dus iets meer kunnen vertellen. Wij zijn ook nog “te jong” om van onze aow te kunnen genieten in Hongarije en zouden ook inkomen moeten verwerven. Ik ben 51 en mijn man 48. Misschien vind je het leuk om in contact te komen maar hier openbaar mijn emailadres zetten doe ik liever niet, ik geef je een oud mobiel nummer dat ik nog zelden gebruik, dus mocht je in contact willen komen dan kunnen we dan onze emailadressen uitwisselen: 0610150862 .

    Groetjes

    1. Goedenmiddag Sandra en Linda, ik heb het wel gelezen hoor.
     ik woon sinds 12 jaar voor vast in Hongarije .
     Mijn e.mail adres heb ik al een keer door gegeven hier ivb met vragen , dus bij deze nog een keer
     caryena3ane@gmail.com
     je kunt altijd vragen mailen en miscchien dat ik dan een antwoord voor jullie heb.
     veel succes en dream on……….
     vr gr Warriane

 16. goedemorgen allemaal,

  Ik ben een alleenstaande vader van 50 met 2 dochter een van 15 en een van 7.
  daar ik niet meer kan werken wegens lichamelijke klachten ben ik al een hele tijd aan denken omweg te gaan uit Nederland want het wordt hier gewoon erger en erger, je voelt je gewoon niet meer veilig hier.
  plus alles word zo duur hier waar je niet vrolijk van wordt

  en daar ik dit hier nu ben tegengekomen en qua wonen erg mooi lijkt en zeker voor de rust,
  zag er ook woningen maar zoek wel iets met 3 slaapkamer of 4

  maar rest mij de vragen toch weer,
  hoe gaat het met mijn inkomen. !!!
  vervalt alles of kan ik het meenemen enz. waar kan ik dat allemaal vinden, zijn er mensen die mij miss daarmee kunnen helpen of qua ervaringen.

  Mvg Paul.

 17. Goedenavond allemaal,
  Ik ben een alleenstaande vrouw van 43 en ben al jaren aan het overwegen om in Hongarije te gaan wonen. Het zou mooi zijn als meerdere alleenstaanden bij elkaar in de buurt een huis hebben. Graag zou ik een gelijkvloers huis willen en een tuin met privacy. Welke ongeving raden jullie aan met het oog om niet te vereenzamen als alleenstaande? Of misschien met meerderen een huis te delen?
  Vr.gr Nicolette

  1. Hoi Nicolette. heb je inmiddels als iets gevonden daar, ik ben nog van alles aan het uitzoeken en wil ook liefst graag daar gaan wonen met de dochters,maar zijn toch vele dingen wat kan en niet. Gr, Paul

 18. Hallo mede hongarije liefhebbers,

  Grappig om hier zoveel gelijkgezinden te treffen 😉 Wij komen vanaf 2010 elke vakantie naar ZW Hongarije. We hebben daar sindsdien in de omgeving van Pécs 2 woningen gekocht en die gerenoveerd tot comfortabele (vakantie)woningen in een mooi gelegen, rustige en fraaie omgeving die we ook verhuren. Ook wij zijn nog niet toe aan AOW (want 46 en 51 jaar) maar willen over een jaar toch de stap wagen. Wij hebben ZW Hongarije leren kennen als een heel mooi land met prachtige natuur en fijne mensen. Je moet Hongaren wel even de tijd geven om je te leren kennen, maar dan heb je daarna vrienden voor het leven en wordt je bij elke gelegenheid uitgenodigd als ware je familie 😉 Voor iedereen die nog op zoek is naar hun droomhuis in Hongarije. Onze vakantiehuizen zijn centraal gelegen tussen de driehoek Pécs – Mohacs – Siklós en daardoor prima te gebruiken als uitvalsbasis voor een huizenzoektocht. Uiteraard willen we onze ervaringen delen die we hebben opgedaan met de aanschaf en renovatie van de woningen.

 19. Wij willen ook in het zuiden van Hongarije gaan wonen, omgeving Pècs, het zou leuk zijn om met Nederlanders, Belgen en Duitsers in contact te kunnen komen om van gedachten te wisselen. Groetjes, Michel.

 20. Ik wil ook naar Hongarije (zuid west) maar daarbuiten is ook een optie. Ik sluit me graag aan bij mensen (stellen en alleenstaanden) die ook die plannen hebben (info wisselen etc). Over enkele maanden gaat mijn in NL in de verkoop (kan zomaar een jaar te koop staan maar met een beetje geluk is het snel verkocht en dan moet ik de knoop doorhakken (welk gedeelte van Hongarije ik ga wonen. Ik heb al AOW dus zo vrij als een vogel en NL gaat me benauwen (op vele manieren). Graag zie ik een reactie van mede emigranten uit met de zelfde plannen.

  1. Ook ik denk erover om een huis te kopen in Hongarije, omdat het leven in Nederland totaal anders is geworden. Het politieke klimaat bevalt me absoluut niet, en ik voel me er niet meer thuis. Ik zou er nog niet definitief in Hongarije willen wonen, maar het eerst als vakantiehuis willen gebruiken, om er achter te komen of het leven daar me bevalt. Dan hoef ik mijn kinderen en kleinkinderen ook niet te missen, want dat is toch wel wat me tegen houd. Het liefst zou ik een huis willen dat niet te ver van de grens met Oostenrijk ligt, en in de buurt van Wenen. maar voorlopig ben ik nog druk aan het sparen.

  2. Goede avond,

   Ben je al in Hongarije?
   Zo niet dan zou ik graag van gedachten wisselen.
   Ik ga deze maand (Juni,) weer naar Hongarije om eea te regelen en nog wat objecten en de omgeving waar ze staan te bekijken.
   Groet Wilma

 21. Ongeveer twee jaar geleden heb ik de stap ook gezet, en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Van de overwaarde van mijn huis in Nederland heb ik in Hongarije een leuke woning gekocht, cash, en dat is een woning die ik me in Nederland zelfs mét hypotheek niet kon permitteren. Als ik alles op een rijtje zet dan is het leven in Hongarije voor ons per maand ongeveer 500 euro goedkoper dan in Nederland, en zonder hypotheek is dat verschil 1000 euro per maand. Daarbij betaal ik hier geen inkomstenbelasting meer, dus tel uit je winst.

  Ik woon nu heerlijk landelijk en vraag me af waarom ik al die jaren in de stad heb gewoond. Dit had ik veel eerder moeten doen.
  Niet denken maar doen!

   1. Hallo John , ook ik wil deze stap zetten graag zou ik ook in contact willen komen met jullie om zo goed gecorrigeerd een woning te kopen. Cash is voorhanden dus kan ieder moment besluiten 😎 Graag hoor ik van jullie, groeten Henry

  1. Omdat het bij ons in de straat ook die kant op gaat, denk ik er ook steeds meer over om de stap naar Hongarije te wagen. Het zou natuurlijk wel leuk zijn als er wat Nederlanders of Belgen in de buurt wonen.

   1. beste catharina, ik woon sinds juli hier in het zuiden van hongarije probeer hier heen te komen. Je leef hier zonder zorgen en geen gestress ! Wil je nog orienteren waar jewil wonen je mag gerust bellen 0619033465 grhelena

    1. Beste Helena,

     Bedankt voor je aardige bericht! Op dit moment ben ik er niet zo mee bezig. Ik denk er wel af en toe aan, maar als ik dan besef dat ik mijn jonge kleinkindjes heel erg zal gaan missen en zij mij dan wil ik toch nog even wachten met het zetten van die grote stap om naar Hongarije te gaan. Maar mocht het me hier te heet onder de voeten worden dan heb ik je telefoonnummer, dank daarvoor!

     Hartelijke groet,
     Catharina

 22. ik krijg binnenkort aow, alleenstaand, eigen groot huis in rdam zuid hypotheekvrij en wil ook wel naar hongarije, wel graag huis in kleine stad met treinverbinding 🙂

 23. Hallo,
  Ben vlaming en ook geinteresseerd in Hongarije.
  Via de immo sites zie geweldige eigendommen maar veel met werk.
  Ik ben dan ook via het internet op zoek gegaan naar bouwmarkten zoals wij die kennen,
  maar veel bouw materialen heb ik nog niet gevonden. Hebben jullie daar info over?

 24. Ongelooflijk wat een kennis en ervaring jullie bij elkaar hebben.
  Ik heb meer dan 5 jaar in Californië gewoond, maar moest helaas vanwege ziekte toch maar weer terug, omdat Nederland een beter sociaal vangnet heeft.( ziekenhuizen in America zijn krankzinnig duur)
  Ik weet nog wel dat ik destijds erg weinig plaatselijke kennis had.
  Maar dat is 20jaar geleden, alles is weer lange tijd stabiel, maar leven hier wordt langzamerhand benauwder.
  Ik denk dat leven in Hongarije beter zal zijn dan hier in Barendrecht, vooral sinds ik AOW en pensioen heb( Wordt AOW verlaagd?Wie weet)
  Bedankt voor contactmogelijkheid Warrianne! En ook Boebes lijkt mij het beste eerst maar op vakantie te gaan bijv. naar een van jullie vakantie huizen, of zijn ze al verkocht?
  Ook ik zie kosten, eenzaamheid en politiek in wat mijn eigen land was als een groot probleem, die veel van mijn veerkracht eisen.
  Mijn emailaddress is fhfokkema@hotmail.com

  Henk

 25. Hallo allemaal,
  Welke “vrij-gezellige” man of vrouw zou ook graag naar Hongarije willen verhuizen maar niet alleen?

  Deze 60+ vlotte, creatieve, loyale vrouw zou graag in contact willen komen met betrouwbare, handige, actieve personen, die ook nog een fijne ondernemende “oude dag” willen realiseren in een land met een aangenaam klimaat.
  Dit op vriendschappelijke basis, ieder zijn eigen onderkomen en privacy.

  Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over dit plan?
  Laat dan snel wat van je horen.

  Ik ben benieuwd en kijk uit naar leuke, positieve reacties.
  Alleen serieuze, eerlijke reacties worden beantwoord.

  Vrolijke en verwachtingsvolle groet,
  Wilmyi

 26. Ik ben het volmondig eens met de auteur van dit artikel.
  Hier kun je met een modaal Nederlands inkomen (en minder) nog royaal leven, en voor een fractie van de prijs in Nederland koop je hier nog een riant huis waar je in Nederland alleen maar van kan dromen. Daarbij is inkomen uit vroegere arbeid (AOW, WAO) zo goed als onbelast.
  Hongarije is een mooi land met een gunstig klimaat , is rijk aan cultuur, en de doorsnee Hongaar is vriendelijk en gastvrij. Klein minpuntje is de voor Nederlandse begrippen verouderde infrastructuur, maar hieraan wordt hard gewerkt en dat heeft ook zijn nostalgie.
  Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn beslissing, ook omdat ik van de stad naar het platte land ben verhuisd.
  De ruimte, de natuur en de rust is heerlijk!

 27. Beste allemaal. Wij zitten te denken aan emigreren ivm de politiek in Nederland en waar het naar toe gaat. Wij zijn 36 en 39 en willen graag nog iets op gaan bouwen. Door al die belachelijke regels en belastingen zakt ons de moed in de schoenen. Een huisje zouden we wel kunnen kopen maar we zullen toch moeten werken. Zijn er hier ook mensen met ervaring kwa werk? Is het bijvoorbeeld makkelijk ondernemen. Ik heb een schoonmaakbedrijfje gehad, is dit een optie? We willen eigenlijk kijken naar het aankopen van vastgoed en dit verhuren aan lokale mensen. En dan ernaast geld verdienen in de schoonmaak etc voor eigen onderhoud en verder investeren. Is dit realistisch? En nog een hele andere vraag. Mijn vriendin is half indo, zijn hongaren moeilijk met buitenlanders? Mijn opvatting is namelijk meer moeite met islam en massa immigratie maar toch fijn dit te weten. Alvast bedankt

 28. Hallo,

  Ik zie dat er bijna niet meer wordt gelezen op deze site. Zijn er inmiddels nog alleenstaanden die zich hebben gevestigd in Hongarije of nog de plannen hebben om dit te gaan doen. Ik zou graag in contact willen treden, om van gedachten te wisselen.
  Ik heb de stap nog niet gezet, twijfel soms nog, maar heb misschien een zetje nodig van enthousiaste alleenstaanden die inmiddels daar hun draai hebben gevonden.
  Het zou prettig zijn als er meer Nederlanders, Belgen of Duitsers in de buurt wonen.
  Ik hoor graag van jullie.
  Je mag me mail op albertinabooi@hotmail.com.

 29. Hi mede Hongarije liefhebbers. Wij wonen sinds maart 2019 in dit mooie land. We komen er sinds 2010 elk jaar op vakantie nadat we er een vakantiehuis kochten en kennen het land en inwoners inmiddels goed. Inmiddels verhuren we twee vakantieboerderijen in de buurt van het pittoreske wijndorp Villány.

  We houden een blog bij over ons nieuwe leven in Magyarórszág. Daar is veel informatie op terug te vinden voor aspirant emigranten. Reageer gerust (via het blog) als je vragen hebt of een vakantie wilt komen vieren om het land en de cultuur te leren te kennen, of op huizenjacht gaat.
  Het blog is hier te vinden; https://hongaarsvakantiehuisje.blogspot.com/

 30. Hi, mede Hongarije liefhebbers,

  Wij wonen sinds maart 2019 in dit mooie land. We komen er sinds 2010 toen we er een vakantiehuis kochten en kennen het land en haar inwoners inmiddels goed.

  We houden een blog bij over ons nieuwe leven in Magyarórszág. Als je een vraag hebt over het leven hier, of je wilt (landelijk) vakantie komen vieren om de cultuur op te snuiven of op huizenjacht wilt gaan, reageer dan via ons blog; https://hongaarsvakantiehuisje.blogspot.com

  (ik weet niet of mijn reactie nu twee keer is geplaatst, ik kreeg de eerste keer een foutmelding… Mocht het dubbel geplaatst zijn, mijn excuses)

 31. Goedendag. Ik ben 57 en m’n vrouw 59. Wij denken al een paar jaar er aan om naar hongarije te emigreren. Nu heb ik een vraag. Als ik ons huis hier verkoopt, hebben we ronde de 320 k om mee te nemen. Zouden we daar genoeg aan hebben om daar de komende 10 jaar minstens mee rond tekomen ? Huis kopen enz. Om rond ons 68e rond te gaan komen van ons aow en pensioentje ? We willen met wat diertjes erbij en vrijheid en rust daar verder van ons leven te genieten.

  1. Goede morgen Frans

   Ik lees net je publicatie en weet natuurlijk niet hoever jullie staan met het plan om te emigreren.
   Met het bedrag dat jullie vermelden kan je een mooie woning met een mooi stuk grond aankopen en na de verbouwing en of renovatie nog 250.000 over houden.
   Levensonderhoud hier is een stuk goedkoper dan In Nederland en vaste kosten( energie ed) een heel stuk goedkoper.
   Wij rekenen met een bedrag van 20.000 euro/ jaar om in een vrij riant leven te kunnen voorzien ( uitstapjes, een restaurantje, Theater ed en een paar keer per jaar naar Nederland te gaan)
   Bij ons komt het geld binnen via een Nederlandse uitkering dus dat is geen probleem.
   Ook ons huis in Nederland is verkocht en was hypotheek vrij.

   Jullie moeten nog zo een 10 jaar zien te overbruggen 10x x 20.000 euro = 200.000
   euro.
   Uiteraard kan je met een minimalistisch leven met een stuk minder toekomen.
   moraal van het verhaal: na 10 jaar zijn jullie centjes kwazie opgesoupeerd en moet je rond komen met een aow/aanvullend pensioen.
   Zal waarschijnlijk in vergelijking met Hongaarse maatstaven nog een riant bedrag zijn maar jullie spaargeld is dan wel bijna volledig op.

   Is een keuze die jullie moeten nemen: spaargeld, zonder aanvullend inkomen is snel pijn gedaan is onze mening.
   Voorzichtigheid is geboden.

   Mvg

   Luc

   1. Dank u voor uw reactie. We zijn nog aan het informeren en oriënteren. We hebben nu wel besloten om eind 2024 de knoop door te hakken en dan eventueel voorjaar 2025 ons te gaan nestelen daar. Nu zijn ook een paar vrienden bezig om daar heen te emigreren. Die zijn 8 jaar ouder dan ons en al gepensioneerd. Dus het ” gat” word kleiner om te overbruggen. We gaan in april naar de emigratiebeurs in houten. En in juni naar hongarije om gericht te kijken.

    1. Fijn te horen dat jullie de knoop gaan doorhakken.
     Hongarij is echt Top om te verblijven en vooral de mogelijkheid om daar de herfst van je leven te slijten is enig.
     Een paar jaartjes overbruggen met eigen vermogen is niet erg en vooral heb je nog een mooi bedrag over om op terug te vallen : dat geeft een veilig gevoel en dat is belangrijk.

     Laat jullie niet opjagen in jullie zoektocht naar een huis, er is ontzettend veel aanbod De vastgoed prijzen zijn wel stijgend in gewilde gebieden maar naar Nederlandse begrippen nog steeds erg laag: ook hier is haast en spoed dus zelden goed.
     Let wel: financieren van een Hongaarse woning ( hypotheek) voor een buitenlander in Hongarije is kwazie onmogelijk: eigen vermogen is dus een must.

     Veel succes gewenst

 32. Na een orienterende fase hebben wij ook besloten naar Hongarije te emigreren.
  Nederland is naar onze mening overpriced en word steeds duurder, lonen en uitkeringen volgen niet in verhouding en daarbij ook nog eens het feit dat de multiculturele samenleving, hoe goed bedoeld, een verstikkende werking heeft en onze waarden en normen verder onder druk komen te staan: geen veroordeling enkel een vaststelling.
  Wij hebben een grote herenboerderij gekocht met een aanzienlijk stuk land in Söjtör/ zala, ongeveer 19 km van Zalaegerszeg.
  Ligt niet ver van de Sloveense grens en oostenrijk is op een uurtje rijden te Behappen.
  1300 km van Nederland is makkelijk aan te rijden.
  Huizen zijn in deze regio goedkoop, wel duurder dan in andere delen van Hongarije maar de infrastructuur in ons dorp is Top te noemen, alles wat we in Nederland als normaal beschouwen is hier ook.
  Zalaegerzeg, de hoofdstad van Zala megye heeft alle denkbare winkels en grote ketens aanwezig, de infrastruktuur is goed te vergelijken met die van een gemiddelde Nederlands stad: tal van Hospitalen, dokters, tandartsen en andere diensten voor gezondheidszorg.
  De taal, ja de Taal, moeielijk aan te leren maar met alle dagen een paar woordjes lukt het ook wel na verloop van tijd.( anders maar communiceren via mail met Google translate)
  Met Engels, Duits, Nederlands of Frans kom je hier echt niet ver, ook niet bij de hoger opgeleiden: hier en daar spreekt er wel iemand een mondje vreemde talen maar dat is eerder bij hoge uitzondering.
  Ook Hongarije is duurder aan het worden, ook hier hoor je mensen klagen over de kosten maar in vergelijking met Nederland is het hiet Qua kosten voor levensonderhoud nog goed vertoeven, zeer goed vertoeven zelfs.
  Mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, In grotere steden is het net als in Nederland een stuk onpersoonlijker.
  In de dorpen echter zijn de mensen nog echt mens en is het fijn vertoeven.
  We zijn tot hiertoe ontzettend blij met de keuze die we gemaakt hebben.
  Met een pensioen, Aow of Wia/Iva uitkering kan je hier, in tegenstelling tot Nederland nog onbezorgd en fijn leven, en vooral belastingvrij om niet te vergeten
  Brutto uitkering is hier Netto ( athans op dit moment nog).
  Niet vergeten om administratief om alles bij de belastingsdienst en uitkeringsinstantie in Nederland en ook hier, aan te vragen en te regelen!!.
  Ook zeker niet vergeten de website van de CAK te raadplegen en na te kijken of de zorgverzekering via hun instantie kan Lopen ( +/-550 euro per jaar).
  Onze boodschap is alles goed regelen of laten regelen, dat kan je heel wat eurootjes besparen.

  Hongarije is een prachtig land met ruimte, veel ruimte, ontzettend veel ruimte!

  Groetjes

  Luc en Miranda

  1. Hallo Luc en Miranda,
   Wij overwegen ook om naar Hongarije te emigreren wegens dezelfde redenen als jullie, teveel druk en stress en steeds maar meer betalen.
   Wij vinden het niet gemakkelijk om een keuze te maken van waar we zouden willen wonen omdat we nog niet naar Hongarije geweest zijn. We plannen om in april te gaan voor een paar weken en er een beetje rond te reizen.
   We zijn nu bezig met het zoveel mogelijk verzamelen van info.
   Hoe hebben jullie dit allemaal aangepakt en hoe zijn jullie in Söjtör terecht gekomen ?
   Groetjes,
   Fré en Paula

   1. Beste Fre en Paula

    Bedankt voor jullie berichtje.

    Hoe pak je zoiets aan? Volgens ons ten eerste een paar keer op vakantie gaan naar Hongarije om het land , of beter gezegd een gedeelte van het land te ervaren.

    Wij dachten in het begin dat Hongarije een ” Achterlijk” vuil land zou zijn, zonder enige vorm van infrastructuur, het zogenaamde beeld van een ezelkarretje met een man voorop, een peuk in de mond en een versleten petje en achterop een vrouw met een schortje een sjaaltje, rubbere laarzen : beide zonder tanden.
    De bekende aanname van iemand die geen kijk te heeft op een zo genaamd voormalig oostblokland.

    Hadden wij ons vergist, zwaar vergist met deze aanname.

    Hongarije , of althans dat gedeelte dat wij hebben bezocht, is prachtig, ontzettend netjes, vriendelijke mensen , en steden met een infrastructuur die niet moet onderdoen voor menig europese stad.
    Het gaf ons onmiddelijk het gevoel van dat is hier fijn vertoeven en op dat gevoel hebben we spreekwoordelijk verder geborduurd.

    En ja, en niet minder belangrijk:
    Het levensonderhoud is hier in vergelijking tot Nederland een stuk goedkoper.
    Met een inkomen van 2000 euro, of zelfs minder, per maand leef je hier als een bemiddeld iemand, zonder financiele zorgen.
    Met die zelfde 2000 euro in Nederland moet je goed uitkijken om de eindjes aan elkaar te knopen, althans dat is onze mening.

    Uiteraard mag het financiele aspect , hoe belangrijk ook , niet de hoofdreden zijn tot emigratie: het totale prentje moet kloppen of zeker niet aan beginnen.

    Prachtige gebieden om je zoektocht te beginnen zijn Baraya, Somogy, Tolna en Zala ( provincies)
    Huizen zijn hier echt wel goedkoop en je hebt een enorme keuze van klein naar groot.
    Zoek maar eens op Google met zoekterm ” elado Haz” met daarachter de streek waar je voorkeur naar uitgaat.( bv elado haz Baranya)
    Met je rechtermuisknop kan je het geheel vertalen naar het Nederlands: handig!
    Liefst kiezen voor een dorp met een goede infrastructuur , voldoende inwoners en niet te ver van een grote stad.
    Huizen gaan iets duurder zijn maar de voordelen zijn enorm.
    Söjtör, waar wij wonen, ligt 19 km van Zalaegerszeg, en heeft alle voorzieningen zoals in een gemiddeld klein Nederlands dorp.
    Infrastructuur is echt belangrijk mensen! ( Hospitaal ,dokter, tandarts,apotheek, supermarkt….)

    We geven steeds de volgende raad, waarschijnlijk vanuit een ondebuik gevoel of iets dergelijks:

    Oppassen als je moet zien rond te komen van spaargeld: dat is snel pijn gedaan (2000 euro x 12 maanden 24000 euro per jaar.)

    Ook oppassen geblazen als je hier van plan bent in loondienst te gaan werken: lonen zijn laag ,de hierarchie alles bepalend en de taal vormt nog de grootste barriere.

    Met een uitkering of een pensioen uit Nederland neem je absoluut weinig tot geen risico en is het proberen zeker waard.
    Met een huis met overwaarde, of zonder hypotheek zit je helemaal goed gebakken.

    Veel succes beste mensen en hebben jullie vragen stel ze gewoon.
    We hebben de waarheid niet in pacht , slechts een eerlijk antwoord vanuit onze prille ervaring hier.

    Belangrijkste les in Hongarije: geduld is een schone zaak.

    Mvg

    Luc en Miranda

 33. Hallo allemaal, leuk de berichtjes te hebben gelezen, ook wij willen gaan emigreren naar hongarije,zijn flink aan het oriënteren, heel de maand april gaan we naar ons huis in noord hongarije, iedere keer wat opknappen, zodat als we met pensioen zijn daar kunnen gaan wonen, dat duurt nog 7 jaar!

  1. Toch leuk al deze berichtjes.
   Wij zijn echt verbaasd dat er toch heel wat mensen zijn die Hongarije, net als wij,
   als gezond alternatief zien voor een overpriced Nederland en of Belgie of als een plaats waar Ruimte en levenskwaliteit niet veel geld hoeft te kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.