Sapvasten voor het doorbreken van dikmakende eetgewoonten

Sapvasten is een methode om de darmen te reinigen en het spijsverteringsstelsel wat rust te gunnen. Sapvasten geeft na enkele dagen weldadige effecten zoals meer innerlijke rust, meer energie, helderheid van geest, en heeft bovendien een ontgiftende werking. Sapvasten is echter ook een ideale voorbereiding op een dieet.

Sapvasten is een oeroude methode om lichaam en geest te zuiveren, en de gezondheid te bevorderen. Vastenkuren maken al eeuwen deel uit van leefwijzen en rituelen in verschillende culturen en religies. Vasten wordt bijvoorbeeld beoefend binnen het christendom, het Jodendom, de islam, het bahaigeloof, het hindoeïsme en het boeddhisme. Wanneer vasten vanuit spiritueel of godsdienstig perspectief wordt toegepast ligt heel dikwijls de nadruk op het oefenen in onthechting. In de natuurgeneeskunde is het vasten gericht op het bevorderen van de gezondheid. De meest toegepaste vorm van vasten binnen de natuurgeneeskunde is het sapvasten.

Snelle gewenning

Een sapvastenkuur duurt meestal een week. Gedurende die tijd wordt er geen vast voedsel genomen. Het “menu” bestaat uit groente- en vruchtensap, aangevuld met water en bijvoorbeeld (kruiden)thee. Dit lijkt voor velen misschien moeilijk, maar het went binnen enkele dagen. Het komt echter wel voor dat men zich de tweede of derde dag wat onprettig voelt. Ook kan dan een lichte hoofdpijn optreden omdat het lichaam bezig is afvalstoffen te verbranden. Het is dan even doorbijten want deze periode duurt maar kort en wordt gevolgd door een periode van helderheid en ontspanning.

sapjes

Metabole switch

Van een weekje sapvasten valt men niet echt veel af. De weegschaal toont al wel na enkele dagen een gewichtsverlies maar dat is voornamelijk te wijten aan het feit dat de darmen leeg raken. Toch worden er wel processen in werking gezet die het afvallen ten goede komen. Zo schakelt het lichaam over van suikerverbranding naar vetverbranding. Omdat het lichaam te weinig calorieën aangeboden krijgt gaat het voorzichtig beginnen met het opsouperen van de vetreserves. Dit verschijnsel wordt de metabole switch genoemd, en is erg nuttig bij het afvallen want wil men afvallen dan zal men vetreserves moeten verbranden. Toch is het niet zo dat wanneer men veel te weinig calorieën blijft innemen het lichaam ook alle vetreserves gaat verbranden. Dat komt omdat het lichaam bij ernstige tekorten op langere termijn de noodtoestand uitroept en juist minimaal gaat verbranden. Oftewel het lichaam signaleert een hongercrisis en wordt zuinig op energie. Een gevolg is dat men zich wel vermoeid voelt maar niet echt afvalt. Daarom is het ook met betrekking tot afvallen zeker niet handig om langer dan een week te vasten. Een aantal dagen is voldoende om de metabole switch te bewerkstelligen en daarna over te gaan op een verantwoord dieet.

Mentale uitdaging

De metabole switch is echter niet de belangrijkste reden om te gaan sapvasten voordat men een dieet gaat doen. Een nog belangrijkere reden is te vinden op het mentale vlak. Het volgen van een dieet is namelijk vooral een mentale uitdaging. Ons lichaam is gewend geraakt aan bepaald voedsel en aan bepaalde hoeveelheden. Wanneer dat plotseling verandert en we bijvoorbeeld kleinere porties gaan eten krijgen we te maken met een innerlijke drang om meer te willen. Dat vergt dat we ons daar voortdurend tegen moeten verzetten. Een proces dat weken in beslag kan nemen. Pas wanneer het dieet een gewoonte is te worden zal de innerlijke drang om weer terug te willen keren naar het oude eetpatroon verstillen.

Doorbreken eetpatronen

Wanneer we echter eerst enkele dagen gaan sapvasten versnellen we dit proces en hoeven we minder lang te “lijden”. We eten een aantal dagen geen vast voedsel en doorbreken daarmee op een hele snelle wijze de oude eetgewoonten. Met in het vooruitzicht dat we over twee of drie dagen weer mogen eten. We hebben iets om ons op te verheugen! En wanneer het moment daar is zullen we bijzonder kunnen genieten van het voedsel dat ons door het dieet wordt voorgeschreven. Honger maakt rauwe bonen zoet, elke hap vast voedsel smaakt verrukkelijk, en porties die voorheen klein leken worden nu als royaal ervaren. In plaats van het dieet als een belemmering te ervaren is het nu plotseling een zegen. De weg naar het dieetsucces is geplaveid, en men hoeft er slechts over te blijven lopen. Belangrijk is wel om na het sapvasten heel voorzichtig met het eten te beginnen. Kleine porties en geen al te zware kost. Dat zal echter ook prima passen bij het te volgen dieet. Waarschuwing: Bij zwangerschap en een slechte gezondheidstoestand kan het onverstandig zijn om te sapvasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>