Inspiratie/uitspiratie, adem in, adem uit

Onze taal biedt ons de mogelijkheid om heel precies en genuanceerd te communiceren. Er zijn woorden voor bijna alle dingen/zaken die we verbaal of schriftelijk willen aanduiden. Wanneer je taalvaardig bent, zoals schrijvers, dan weet je overal een passend woord voor te vinden. Als het woord tenminste al eens is bedacht. Zo heel af en toe kun je tegen dingen aanlopen waarvan je denkt: ‘He wat raar dat daar nog geen woord voor is’.

Vanochtend kwam ik weer een toepassing tegen voor een woord dat nog niet bestaat. De aanleiding was een berichtje op Twitter, een zogeheten tweet dus. Iemand wenste mij namelijk een dag met veel inspiratie. Nou was ik net begonnen aan een tekst over de betrekkelijkheid van de liefde, maar de woorden kwamen niet vanzelf, ik moest er hard voor werken. Dus dacht ik: ‘Ja, de inspiratie is er wel, maar nu moet het er ook nog uitkomen.’ En zie daar het nieuwe woord was geboren, het woord (spotlights aan): UITSPIRATIE. Tadaaaaa!

Raar eigenlijk dat ik de eerste ben die er op komt, en notabene pas op 8-8-2014. Je zou toch denken dat alles inmiddels al bedacht is. Zeker dit woord, het is zo logisch. Kijk maar eens naar de betekenissen van inspiratie. De betekenis die het meest in encyclopedieën wordt genoemd is inademen. Ofschoon het geen dagelijks gebruik is om het woord in die betekenis te gebruiken, sluit het mooi aan op de betekenis die we wel veel gebruiken namelijk: ingeving, bezieling. Soms wordt ook wel gedacht dat er inspiratie wordt ontvangen uit Goddelijke hoek, de Akasha kroniek (zoek maar op), of het onderbewuste. Maar hoe je het ook wendt of keert, het gaat dus om een creatieve gedachte of idee die/dat binnenkomt, het lijkt op een inademing, en meestal is het leuk, nuttig, of prettig. Je zou dus kunnen zeggen dat ik zojuist geïnspireerd werd tot het bedenken van het woord uitspiratie. Aan deze inspiratie zouden we echter met zijn allen niks hebben wanneer ik het binnen zou houden en er niks mee zou doen, waardoor het woord uitspiratie geen toepassing zou krijgen. Wil de inspiratie ergens toe leiden dan moet ik niet alleen inademen maar ook uitademen. Nou en dat doe ik dus door middel van deze publicatie, die er trouwens in tegenstelling tot de tekst over de liefde tamelijk moeiteloos uitrolt. De uitspiratie gaat zonder al te veel transpiratie.

idee

Maar, zult u zich afvragen: ‘Leuk hoor zo’n nieuw woord, maar hebben we daar ook wat aan? Wat is het praktisch nut?’ Nou, daar valt echt heel veel op te bedenken. Zoveel dat ik niet wil proberen om compleet te zijn. Maar ter inspiratie tot gebruik noem ik hier toch enkele toepassingen. Allereerst kunnen we anderen dus nu naast inspiratie ook uitspiratie wensen. Je wenst dan veel meer, en komt veel guller over. En trouwens je kunt dan mensen ook beter toewensen wat bij ze past; iemand met veel inspiratie en weinig uitspiratie wens je vanaf nu dus veel uitspiratie en omgekeerd.

Echter zie ik ook een hele mooie toepassing voor coaches en consultants. Het wordt gemakkelijker voor ze om het traject van creativiteit en productiviteit te benoemen en in kaart te brengen; ‘Beste mevrouw/mijnheer u bent uitermate creatief en bezit heel veel inspiratie. Het hapert echter een beetje aan de uitspiratie, het komt er niet gemakkelijk uit. Daar zitten kennelijk wat blokkades die u verhinderen om uw inspiratie tot zijn recht te laten komen. Daar moeten we eens goed naar kijken. Het inademen gaat uitstekend, nu moeten we er ook nog voor gaan zorgen dat u goed uitademt. Adem in, adem uit’.

En zo kun je natuurlijk ook naar organisaties kijken. Ook die kunnen wel geïnspireerd zijn, maar slecht geuitspireerd. Bijvoorbeeld omdat er leidinggevenden zijn die erg verkrampt vasthouden aan procedures en zo vernieuwing en innovatie in de weg staan. En in de kunst is het natuurlijk zeker een nuttig begrip. Er bestaat onder schrijvers dan wel het woord writersblock, maar dat is zo algemeen, het zegt niks over waar het probleem zetelt, in de inspiratie of in de uitspiratie. Zo, dit is denk ik eerst wel voldoende uitleg. Gaat u er eens gewoon mee spelen zou ik zeggen. Begin eens met collega’s, Facebookers en Twitteraars veel uitspiratie te wensen. Natuurlijk wel met verwijzing naar dit artikel, anders snappen ze het niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.