Beste vrijheidsstrijders

Beste demonstranten voor vrijheid en democratie. Mij wordt het altijd warm om het hart als ik mensen zie strijden tegen onderdrukking en dus voor vrijheid. Het is zo’n essentieel beginsel van menswaardigheid dat we vrij zijn om ons eigen leven te leiden, uitdrukking te geven aan onze ultieme zijn, dat ik degenen die zich daar sterk voor maken ware helden vind. Zeker als zij daarvoor op een winderige dag naar Amsterdam gaan, zichzelf (en hun dierbaren achteraf) daar blootstellen aan besmetting met een ernstige ziekte, en zij politiemensen uitdagen tot hardhandig optreden zodat dit gefilmd kan worden en kan worden gebruikt als propaganda tegen de Nederlandse politiestaat. Vooral degenen die er in slagen om ‘om te vallen’ voordat zij geraakt worden vind ik een toonbeeld van dapperheid. Vallen is namelijk best wel gevaarlijk en kan op zijn minst heel pijnlijk zijn.

Maar als jullie toch zo bewonderingswaardig gaan voor de goede zaak, wil ik jullie vragen om ook te demonstreren voor wat dingetjes die grote invloed hebben op mijn gevoel voor vrijheid en dat voor vele anderen. Want laten we wel zijn: vrijheid is alleen vrijheid als het voor iedereen geldt. Dus wil ik graag dat er ook wat spandoeken meegedragen worden die uitdragen wat voor mijn vrijheid belangrijk is. En dat is onder meer het volgende.

  • Ik zou graag zien dat er minder geluidsoverlast wordt geproduceerd. Vuurwerk bijvoorbeeld is een inbreuk op mijn vrijheid als het gaat om mijn recht op stilte en rust.
  • Het tweede punt is gecorreleerd aan het eerste. Vuurwerk zorgt voor vervuiling van de lucht die ik inadem. Schone lucht inademen behoort voor mij bij vrijheid. Immers, dat iemand anders de lucht vervuilt voordat ik die inadem betekent dat ik tot iets gedwongen wordt wat ik niet wil.
  • En dan ook graag een spandoek met het volgende: ‘Wij eisen dat niemand de vrijheid op gezondheid van een ander in gevaar mag brengen door deze te besmetten met ziektekiemen. Immers, besmet worden met ziektekiemen, bijvoorbeeld met het covidvirus, is over het algemeen, uitzonderingen daargelaten, geen vrije keuze. En… ‘geen vrije keuze’ zegt het al, iemand besmetten is een inbreuk op de vrijheid van die ander.’ Deze tekst is misschien wat lang voor een doorsnee spandoek, maar is wel zo belangrijk dat je speciaal hiervoor een spandoek zou kunnen maken dat groot genoeg is. Toch?
  • Het vierde punt is gecorreleerd aan het derde. Mijn voorstel voor dit spandoek is als volgt: ‘Wij eisen de vrijheid voor mensen met een kwetsbare gezondheid om overal te komen waar zij willen komen, zonder het risico te lopen om besmet te worden door mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen.’ Die is mooi he? En bovendien ook alweer wat korter. Moet wel kunnen op een spandoek van een meter of drie. Desnoods laat je dan een ander spandoekje weg over dat Nederland een dictatuur is of zo. Want als je mag demonstreren met zulke enorme spandoeken valt het wel mee. Toch?
  • Het vijfde punt is mijns inziens heel belangrijk als je strijd voor vrijheid. Een essentiële voorwaarde voor vrijheid is namelijk dat we mensen die duidelijk laten zien dat ze onze vrijheid willen afnemen/beperken geen macht geven. Politici die bijvoorbeeld dreigen met tribunalen voor andere democratisch gekozen politici of voor medici en wetenschappers die zich inzetten voor de volksgezondheid. Dit dreigen heeft de bedoeling anderen het werk onmogelijk te maken of hen de mond te snoeren. Dat is nogal een kwalijke poging om de vrijheid van anderen in te perken, nietwaar? Ik stel dus voor een groot spandoek met slechts een paar woorden zodat die lekker goed leesbaar zijn: WEG MET FVD!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.