Wie zijn hier nou eigenlijk de oplichters?

Ik heb de afgelopen weken weer groen en geel geërgerd aan leugenachtige berichten die via Facebook worden gedeeld door zogenaamde clickbait sites (1.) als Wanttoknow en Fenixx. Beide sites verdienen hun geld met het verspreiden van obscure berichten en verwerven daar reclameopbrengsten mee. Ze staan aangemerkt op de lijst met hoax websites van de Hoax wijzer. De beschrijving van Wanttoknow op HoaxWiki spreekt boekdelen: “Want To Know is een complottheorieënwebsite die zowat alle denkbare onzin bij elkaar sprokkelt en publiceert. Het is een broedhaard voor hoaxes, pseudowetenschap, complottheorieën en kwakzalverij. Ze propaganderen paranoïde complottheorieën zoals 9/11, chemtrails, en de fictieve Illuminati en New World Order. Er wordt ook sterk gefocust op pseudowetenschappelijke anti-vax propaganda. Tot niemand’s verbazing wordt zelfs übercomplotdenker en -kwakzalver David Icke hier ernstig genomen”.

180 Graden omkering van de waarheid

Het eerste bericht waar ik erg verontwaardigd over raakte kwam echter van Fenixx. Zoals veel van die clackbait sites is Fenixx anti vaccinatie, en speelt heel sterk in op de sentimenten van hun doelgroepen door allerlei kwalijke onzin te verspreiden. En dat gaat er bij de sektarische antivaxxers in als Gods woord in een ouderling. Het bericht waar ik nu op doel werd op Facebook ook weer kritiekloos overgenomen en gedeeld. Het ging over Japan. Daar zou de kindersterfte lager zijn dan bij ons omdat er bijna niet wordt gevaccineerd. Erger kun je dus niet liegen. Dit is een 180 graden omkering van de waarheid. De vaccinatiegraad in Japan behoort namelijk tot de hoogste in de wereld. Hoe gewetenloos moet je zijn om dit soort leugens te verspreiden. En hoe fout ben je als je om je gelijk te halen meewerkt aan de verspreiding van dit soort walgelijke antipropaganda, waarmee je mogelijk kinderlevens in gevaar brengt.

Anti vaxxen

Het tweede bericht waar ik het nu over wil hebben is zeker zo illustratief voor de bedrieglijkheid van dit soort sites. Ik zag het vandaag op de site van Wanttoknow. Wanttoknow doet zich graag voor als een verspreider van nieuws over complementaire geneeswijzen en gezondheidsbevordering. Daarnaast keren ze zich graag tegen de reguliere geneeskunde en zijn ze dus ook faliekant tegen vaccinaties. Daarbij wordt natuurlijk ook dikwijls beweerd dat er gevaarlijke stofjes in de vaccins zouden zitten die de gezondheid van jonge kinderen zouden schaden. Bijvoorbeeld aluminiumzouten en formaldehyde. De minuscule hoeveelheden van deze hulpstoffen in een vaccin zijn echter totaal ongevaarlijk. Daar is onderzoek naar gedaan door tal van wetenschappelijke instituten en gezondheidsorganisaties. Dus wat mij betreft vind ik de hysterie die de clackbait sites aanwakkeren jegens vaccineren bijzonder onverantwoordelijk. (Niet alleen vanwege die stofjes, maar die stofjes zijn even van belang voor het navolgende.)

Mineraal van de verjonging, of hulp bij ziekwording? 

Echter, wat nog veel onverantwoordelijker is, ja ik zou het bijna als crimineel willen bestempelen, is dat Wanttoknow op haar site druppels aanbiedt met de naam Indium die zouden moeten helpen tegen veroudering. Het wordt aangeboden in een druppelflesje van 10 ml, en bevat ‘Gezuiverd water met indiumsulfaat. Verder niets’. Zie: https://www.wanttoknow.nl/aanbieding/indium-het-mineraal-van-de-verjonging/

indium-5-ml

Die paar druppeltjes met gezuiverd water, indiumsulfaat en verder niets, kosten 55 Euro. Dat moet dan toch wel goed spul zijn zou je zeggen. Het zijn nog geen prijzen die Big Pharma voor een kankermedicijn vraagt, maar het is toch ook niet niks. Dus besloot ik even op te zoeken of het ook wel zoveel waard was en vooral ook of het veilig is.

Een onderzoekje

Allereerst kwam ik op de site van de eigenlijke leverancier ‘The health factory de volgende opvallende mededeling tegen: ‘Indium is niet beoordeeld door de EFSA, het Europese wetgevingsorgaan, en daarom mag het niet meer als voedingssupplement verkocht worden. Aan u de keuze.’

Daar wordt je toch al een beetje argwanend van he? Ik tenminste wel. Maar het wordt nog een graadje erger, als je even verder gaat kijken op sites waar ze er verstand van hebben. Indium is een chemische verbinding die gevaarlijk is voor de organen zo schrijven ze op:

https://www.lenntech.com/periodic/elements/in.htm

Indium has no biological role. In small doses it is said to stimulate the metabolism.

Indium compounds are encountered rarely by most people. All indium compounds should be regarded as highly toxic. Indium compounds damage the heart, kidney, and liver, and may be teratogenic.

Insufficient data are available on the effect of this substance on human health, therefore utmost care must be taken.

Wikipedia schrijft over de gezondheidsrisico’s van Indium het volgende:

Toxicologie en veiligheid

‘Indiumverbindingen worden beschouwd als zeer giftig. Verschillende onderzoeken wijzen op orgaanschade en geboortedefecten veroorzaakt door Indium’.

Inname van Indium is helaas amper onderzocht. De risico’s bij inademing wel en die zijn zeer verontrustend.

Echter een middel aanbieden dat een gezondheidsbevorderend effect heeft zou je niet moet willen doen als het niet op veiligheid is onderzocht. Als het nou bloemkoolextract of een kruidenthee was zou ik er nog niet zoveel moeite mee hebben, maar nu het een chemische verbinding betreft die klaarblijkelijk schadelijk is voor de organen, vind ik het misdadig. En dat met de niet bewezen claim dat het helpt om veroudering tegen te gaan. En dan ook nog 55 Euro voor een paar druppels water vragen. Hiermee vergeleken zijn de farmaceuten altruïstische weldoeners.

Een taakje voor de NVWA zou ik zeggen.

  1. Clickbait(letterlijk: “klikaas”) is bij internetjournalistiek en bijvoorbeeld YouTube-amusement het gebruik van een misleidende, sensationele titel van een artikel, video, e.d., in een poging om de lezer tot een “klik” te verleiden en zo meer inkomsten uit internetreclame te genereren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.