Al dansend knuffelhormoon aanmaken

Dansen is een leuke en ontspannende activiteit. Ook al omdat je tijdens deze activiteit naar aangename muziek luistert. Sterker nog, omdat je je lijf op het ritme van muzikale klanken laat bewegen. Toch speelt er meer mee bij de toename van welbevinden ten gevolge van onze sierlijke moves. Ons lichaam lijkt tijdens en door het dansen met een partner ook meer aan te maken van een stof die ons gelukkiger en gezonder maakt. De naam van de stof is oxytocine. Oxytocine is een lichaamseigen hormoon en neurotransmitter en wordt geproduceerd in de neurohypofyse. Aanvankelijk werd door de wetenschap ontdekt dat deze stof de binding tussen moeder en baby versterkt en dat het wordt aangemaakt door lichamelijk contact. Vandaar dat het ook knuffelhormoon wordt genoemd. Intussen is echter wel duidelijk geworden dat er door ons lichaam ook meer oxytocine wordt aangemaakt wanneer we knuffelen of op een andere wijze contact hebben met volwassenen. Dit heeft onder meer de volgende invloeden: meer en opener oogcontact, het beter van het gezicht kunnen aflezen van emoties, meer gevoel van vertrouwen en verbondenheid, relaxatie oftewel afname van stress, vermindering van sociale angst, beter kunnen genieten van intimiteit etc.

Nu zou de vraag kunnen rijzen hoe de productie van een hormoon dat onder invloed van aanrakingen, knuffelen, intimiteit en seks wordt aangemaakt door dansen substantieel kan toenemen. Wel, ook sociale interactie en gezamenlijk iets doen zorgt voor een toename in de aanmaak. Als we zo kijken waardoor tijdens het dansen de aanmaak van oxytocine kan stijgen, dan komen we dus uit op de volgende elementen: samen iets doen (bewegen), samen genieten, oogcontact, contact via mimiek (bijvoorbeeld naar elkaar lachen), fysiek contact (rakende handen, hand op rug, schouder of middel), cheek to cheek dansen), schuifelen, en zelfs hand in hand de danspartner terug begeleiden naar zijn/haar zitplaats.

Aldus is de dansvloer een plek waar we de extra productie van oxytocine kunnen bewerkstelligen en ons welbevinden kunnen laten groeien. Waar we het aangename met het aangename kunnen verenigen. Zouden we eigenlijk niet elke dag moeten dansen? Geen slecht idee, maar regelmatig een keer knuffelen kan ook natuurlijk.

PS. Inmiddels is ook uit een studie gebleken dat oxytocine bijdraagt aan de gezondheid van het hart.