Kosten levensonderhoud Hongarije

Gastblog mr. drs. Robert Kemkers

Roberts advies: Kosten voor dagelijks levensonderhoud in Hongarije

Recentelijk werd de redactie (Mecsek Magazine) vanuit verschillende hoeken benaderd met vragen aangaande de kosten van diverse dagelijkse diensten en producten in Hongarije. Omdat het ondoenlijk is in een kort artikel op veel individuele zaken in te gaan zal ik mij hierbij beperken tot wat wellicht het belangrijkste is voor iedereen die overweegt te emigreren of een vakantiehuis te kopen: enkele gemiddelde bedragen voor nutsvoorzieningen, belastingen en overige kosten  voor dagelijks levensonderhoud.

Voorop gesteld: iedereen heeft zo zijn eigen levensstijl en uiteraard bestaan er verschillen al naar gelang waar men woont. Maar laten we eens enkele bedragen noemen die goed vergelijkbaar zijn en waar de meeste mensen mee te maken kunnen krijgen; voor het gemak zijn de genoemde bedragen incl. btw. De nutsrekeningen zijn zeker sinds de interventie door de Hongaarse regering-Orbán fors verlaagd, tot wel 25-30% de laatste twee jaar en verdere verlagingen zijn aangekondigd, waarmee de prijzen ondanks de hoge btw (27%) tot de laagste van de EU behoren in een land zonder veel eigen grondstoffen voor energie. In Hongarije betaalt men doorgaans alleen de daadwerkelijke verbruikskosten; er is slechts een heel klein vast recht, hetgeen gunstig uitpakt voor wie slechts af en toe in een woning verblijft. Voor stroom is dit gemiddeld €0,50-1,00/maand, zeg ongeveer een eurotientje per jaar. Dat is een groot verschil met de gem. €300 per jaar in Nederland aan vast recht en kosten voor netbeheer. Voor het stroomverbruik betaalt men als particulier alles bij elkaar in Hongarije gem. €0,12/KWh, daltarief is ca. 10% goedkoper. Dat is ongeveer de helft van de Nederlandse prijs. Door de lage stroomprijs zijn ondanks de vele zonneschijn solarpanelen (niet gesubsidieerd hier) minder snel rendabel, ook al omdat men bij de verkoop van overtollige stroom wordt geconfronteerd met een nog lagere inkoopprijs. Voor aardgas is het vastrecht ca. €3/maand of €35/jaar (NL: gem. €200), het verbruik kost ca. €0,01/MJ; dat is omgerekend ca. €0,33/m3, tegenover €0,58 in het land met de gasbellen van Slochteren en de Noordzee.

Hongarije landschap met zonnebloemen

De prijs van hout varieert met name per soort en afstand tot het bos en gekloofd of gezaagd of niet en is niet echt goedkoop; voor één ’grote boskuub’ op meter gezaagd thuis afgeleverd kan men denken aan €50-70. Propaangas in een gastank en stookolie zijn veruit de duurste manier van verwarmen, voor de gemiddelde Hongaar eigenlijk onbetaalbaar. Verder bespaart men hier doorgaans energie omdat er meer zonlicht en er jaarlijks veel meer zonuren zijn; tussen eind maart en eind oktober hoeft men dikwijls niet of nauwelijks te stoken.

Hongarije Budapest

Internet, telefoon en kabel-tv hangen vooral af van het verbruik en de snelheid; indien breedband voorhanden is, kan men voor ca. €25/maand een pakket met snel internet, groot pakket kabel-tv (meest Hongaarse zenders) en vaste telefoonlijn afsluiten.

Drinkwater is relatief kostbaar voor de Magyaren, omdat door de lage bevolkingsdichtheid en lagere verbruik de kosten voor het netwerk hoger zijn; er zijn hierbij verschillen per waterbedrijf en plaats, omdat de kostprijs hierdoor varieert en de waterprijs daaraan gekoppeld moet zijn. Desondanks bedraagt het vast recht €0,50-2,00/maand en ligt de prijs van het water op €1,00-1,75/m3. Indien een riolering aanwezig is betaalt men daarvoor op basis van het waterverbruik (er is dus geen rioolbelasting) gem. €0,75-1,25/m3. De ’vervuiler betaalt’ gaat hier dus goed op, net als bij veel andere zaken waarvan de kosten vooral gebaseerd zijn op ver- of gebruik i.p.v. bezit.

Hongarije thermaalbad

Afvalstoffenheffingen kent men niet, de kosten voor het ophalen van het huisvuil zijn in sommige dorpen gratis, elders betaalt men tussen €25-50/jaar; voor controle door de schoorsteenveger ca. €4-10/jaar. In veruit de meeste gemeenten kent men alleen een algehele onroerende zaakbelasting per woning of bouwperceel, maar gemeenten zijn hierin autonoom (in sommige betaalt men helemaal niets). De meeste bewoners op het platteland in Hongarije betalen per huishouding zo tussen €10-50/jaar, vergelijk dat maar eens met Nederland; en dat is dan echt alles! Alleen in toeristische gemeenten (kuuroord, rond het Balatonmeer of bijv. Orfű) mag men toeristenbelasting heffen (gem. €1,00 p.p.p.n.), diverse gemeenten met veel vakantiewoningen hanteren uit praktische overwegingen een bebouwingsbelasting gebaseerd op de woonoppervlakte. In dat geval moet men soms tot wel €250/jaar betalen, maar dat hoeft weer niet als men zich als bewoner op het adres inschrijft (voor buitenlanders is dan eerst een verblijfsvergunning vereist), dan betaalt men vaak niets. De opstal- en inboedelverzekering hangt uiteraard af van het object, voor een gemiddelde woning binnen de kom moet men denken aan €100/jaar voor een compleet pakket, met een toeslag van ca. 50% indien niet permanent bewoond.

Hongarije balaton

De wegenbelasting hangt af van het vermogen en de leeftijd van de auto, maar bedraagt doorgaans ca. €30-100/jaar. Voor een WA-autoverzekering betaalt men zelden meer dan €100/jaar (veruit de goedkoopste premie in de EU), voor all-risk hangt het uiteraard af van het voertuig, bonus-malus van de eigenaar enz., maar voor een gemiddelde wagen zit men op €175-350/jaar. Met een prijs op dit moment van ca. €1,10/liter voor Euro95 houdt men aan de pomp ook geld over, zelfs als men af en toe een vignet voor de auto(snel)weg moet kopen (ca. €15/maand voor geheel Hongarije of ca. €16/jaar voor één provincie). De ziektekostenpremie wordt voor werkenden ingehouden op het loon, voor wie niet (meer) werkt en niet in het buitenland verzekerd is bedraagt de premie ongeveer €22/maand voor een volwassene, incl. tandarts. Overigens geldt er dan wel een eigen bijdrage bij het kopen van medicijnen en voor sommige niet strikt-noodzakelijke behandelingen. Vrijwel alle belastingen en premies zijn – de btw (voor vrijwel alles 27%) uitgezonderd – veel lager dan in Nederland: de inkomstenbelasting is een ’vlaktaks’ van 16%. Voorts zijn gepensioneerden vrijgesteld van belastingen over pensioenen, dus buitenlanders die permanent in Hongarije wonen kunnen hun pensioen en aow bruto ontvangen zonder afdracht! Er blijft zo alles bij elkaar nog voldoende over om af en toe uit eten te gaan (middaglunch vanaf ca. €2,25), met het ov (65+ reist gratis) te reizen, een dag naar een thermaalbad (ca. €5-10/dag) te gaan of om een tuinman of poetsvrouw te vragen om af en toe te helpen.

mr.drs. Robert H.C. Kemkers – GeGe Group, (robert@hongarijehuis.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.