Psychesoep

‘De psyche van de mens is net een pan soep’, bedacht ik onlangs. Men neme een pakketje erfelijke eigenschappen, voegt dit toe aan ruim water, doet er nog wat omgevingsfactoren, ervaringen en belevenissen bij als kruiderij, laat het vervolgens flink koken zodat de smaken zich mengen, en voila  de pan psychesoep  is klaar. En dan maar hopen dat het smaakt. Want een nieuwe pan met echte soep is zo gemaakt, maar dat geldt niet voor psychesoep.  De ingrediënten heb je niet meer, want die zitten in de soep. Dan kun je natuurlijk proberen om ze er weer uit te halen, maar dat wordt niks. Die zijn door het koken met elkaar vermengd en alles heeft de smaak van alles. Nee, nieuwe soep maken van de gebruikte ingrediënten dat is geen optie. Wat je dan nog wel kunt doen is te kijken of je met wat extra kruiderij, acceptatie, mindfulness en waarden de smaak aan kunt passen aan wat jij lekker vindt. Maar vervolgens is het toch echt een kwestie van je bordje leegeten, en proberen om er van te genieten.

Het verdient trouwens wel aanbeveling om elke keer voordat je opschept even te roeren. De psychesoep gaat levenslang mee en als je nooit eens roert kunnen ingrediënten die wat zwaarder zijn op de bodem van de pan gaan klonteren. Met als gevolg dat die ingrediënten nooit worden gegeten. Dat gaat ten koste van de smaak, maar ook wordt de soep dan bovenin erg dun en onderin erg dik. Dus af en toe roeren is voor het behoud van de dikte en de smaak een must. Echter, ook de kruiderij in de soep verliest op termijn wat van zijn kracht. Daarom is het aan te bevelen om regelmatig  verse kruiden en specerijen toe te voegen. Smakelijk eten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>