Ouder worden met een gezond brein? Glutathion kan helpen.

Dankzij de medische geneeskunde en betere leefomstandigheden worden we tegenwoordig ouder dan ooit. Toch is het eigenlijk verbazingwekkend dat ons lichaam niet langer meegaat dan gemiddeld zo’n 80 jaar. Immers onze lichaamscellen worden gemiddeld om de 7 a 10 jaar vervangen. Dan zouden we toch ook veel ouder moeten kunnen worden? En waarom gaan onze hersenen vanaf ons veertigste jaar achteruit? Sommige wetenschappers geloven dat dit te maken heeft met het feit dat ons lichaam gedurende ons leven gaandeweg steeds minder glutathion aanmaakt.

De masterantioxidant

Glutathion, kortweg GSH genoemd, komt in bijna alle lichaamscellen in een hoge concentratie voor. Alle cellen van het menselijk lichaam kunnen GSH aanmaken. Het is voor het lichaam van heel groot belang vanwege zijn krachtige antioxidant functie. GSH helpt om cellulaire macromoleculen zoals proteïnen en membraanlipiden tegen „vrije radicalen“ (reactieve zuurstofdeeltjes) te beschermen. Tevens zorgt GSH voor de regeneratie van andere antioxidanten zoals vitamine C en E . Vandaar dat GSH ook wel de masterantioxidant of de moeder van alle antioxidanten wordt genoemd. Vermoed wordt zelfs dat GSH door de antioxidantwerking schade aan het DNA voorkomt en beschadigd DNA kan repareren. Hoezeer GSH van belang is voor ons lichaam werd aangetoond in een studie met muizen. Nadat de biosynthese van GSH in de lever van de beestjes werd verstoord, stierven ze binnen een maand.

LowGlutathioneGraphic

Van groot belang voor onze hersenen

GSH is van vitaal belang voor ons zenuwstelsel en onze hersenen. Bij vrijwel alle neurodegeneratieve ziekten en hersenziekten is vastgesteld dat patiënten die er aan lijden een dramatisch tekort aan GSH in hun lichaam hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor Amyotrofische Laterale Sclerose ( ALS), voor multiple sclerose, voor Alzheimer en ander vormen van dementie, de ziekte van Parkinson, maar ook bij geestelijke aandoeningen zoals depressiviteit, schizofrenie, bipolaire stoornis, OCD, en autisme worden lage GSH niveaus in de lichamen van patiënten gemeten.

Precursoren

Naarmate we ouder worden, neemt de aanmaak van GSH in ons lichaam af. Vanaf ons veertigste levensjaar wordt soms al een afname waargenomen van 20 tot 35% van de klinisch aanvaardbare hoeveelheid. Gelet op de effecten die GSH voor ons lichaam heeft is dat een ongewenste ontwikkeling, die overigens ook nog niet wetenschappelijk is verklaard. Een vervelend aspect hierbij is dat inname van GSH niet echt helpt om de voorraad weer op het gewenste niveau te brengen. GSH wordt in de spijsvertering grotendeels afgebroken. Wat wel helpt is om zogeheten precursoren te slikken. Dit zijn stoffen die er voor zorgen dat ons lichaam in staat wordt gesteld om GSH aan te maken. Twee bekende precursoren van GSH zijn de aminozuren N-acetylcisteine (NAC) en S-adenosylmethionine (SAMe). Het slikken van deze twee middelen zorgt ervoor dat de GSH niveaus in lichaam stijgen. Studies laten zien dat het slikken van NAC helpt bij bijvoorbeeld compulsieve stoornissen (dwangstoornissen), de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, schizofrenie, bipolaire stoornis, longinfecties, Aids, het de leverfunctie verbetert en veroudering tegengaat. NAC kan worden ingenomen in pilvorm en kent geen noemenswaardige bijwerkingen. Het slikken van SAMe heeft een werking die vergelijkbaar is met de werking van farmaceutische antidepressiva, zonder de vervelende bijwerkingen en vreselijke rebound-verschijnselen die deze middelen hebben. Sommige onderzoeken geven zelfs aan dat SAMe beter zou werken dan farmaceutische antidepressiva. Bovendien zou het (kunnen) helpen bij fibromyalgie en kanker, en er bestaat een studie waaruit blijkt dat SAMe de depressiviteit bij Parkinson patiënten vermindert. SAMe kan alleen in pilvorm worden ingenomen, omdat het niet als zodanig in voedsel voorkomt.

Intraveneuze toediening

GSH kan ook intraveneus worden toegediend. De Amerikaanse neuroloog dr. David Perlmutter past dit reeds jaren toe bij Parkinson patiënten. Met een verbluffend resultaat. De patiënten knapten binnen een half uur na de toediening enorm op. Voor de injectie met GSH konden zij slechts schuifelen in plaats van lopen, hadden ze last van tremoren, en ging hun spreken moeizaam. Slechts een korte tijd na de injectie liepen zij weer normaal, waren de tremoren verdwenen, en konden zij weer goed verstaanbaar spreken. Om dit goede nieuws uit te dragen filmde Perlmutter enkele van zijn patiënten voor en na de behandeling, en plaatste hij de filmpjes op Youtube. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel de patiënten opknappen. Een nadeel van de intraveneuze toediening is dat dit drie keer per week dient te geschieden. Dat zullen Parkinson patiënten er echter graag voor over hebben, want ze krijgen door de GSH injecties hun kwaliteit van leven weer grotendeels terug, en hoeven niet meer de farmaceutische middelen te slikken die nauwelijks helpen, maar wel nare bijwerkingen hebben. Het is echter wel heel kostbaar.

Gezondheid brein

Het voorgaande is slechts een kleine greep uit de wetenschappelijke gegevens die er over GSH beschikbaar zijn. Echter wanneer we in aanmerking nemen dat nagenoeg alle lijders aan neurodegeneratieve ziekten en hersenziekten een laag GSH niveau in hun lichaam hebben, en dat het bij Parkinson zelfs curatief helpt, dan is de voor de hand liggende conclusie dat GSH van enorm belang is voor het gezond houden van ons brein.

Algehele gezondheid

Glutathion is echter niet alleen van betekenis voor ons zenuwstelsel en ons brein. Het helpt ons lichaam ontgiften van zware metalen, het voorkomt schade door oxidatieve stress, het heeft een positieve werking bij longziekten, het versterkt de weerstand, het versterkt de lever, en het kan arteriosclerose helpen voorkomen. Oftewel het beschermt en versterkt functies die van essentieel belang zijn voor het behoud van een goede algehele gezondheid. Waarbij opgemerkt dient te worden dat waarschijnlijk alle positieve effecten nog lang niet zijn onderzocht.

glutathion_daalt_naarmate_we_ouder_worden

Anti-veroudering

Op grond van het voorgaande hoeft het niet te verbazen dat sommige wetenschappers menen dat teruglopende GSH niveaus verantwoordelijk zijn voor veroudering. Immers, naarmate onze leeftijd stijgt nemen de GSH niveaus in ons lichaam af. Dat betekent ook dat onze lichaamscellen minder goed wordt beschermd tegen oxidatie. Hierdoor treedt oxidatieve stress op. Oxidatieve stress leidt tot oxidatieve afbraak van lipiden, waardoor de cellen meer energie gaan gebruiken voor het stabiliseren van de celmembraan. Ook vindt er oxidatieve proteïneveranderingen plaats en raakt door de oxidatieve stress het DNA beschadigd. Deze gevolgen van oxidatieve stress zijn mede verantwoordelijk voor het verouderingsproces. Waarbij natuurlijk ook alles weer met alles te maken heeft. Wanneer door de afname van de GSH niveaus bijvoorbeeld arteriosclerose optreedt, vermindert de doorbloeding en worden vitale delen van ons lichaam ook minder goed voorzien van zuurstof, vocht en voedingsstoffen, en wordt degeneratie van weefsels versneld. Er is inderdaad veel aanleiding voor de aanname dat GSH gebrek verantwoordelijk is voor verouderingsprocessen.

Het is nog een raadsel hoe het komt dat ons lichaam bij het stijgen van de levensjaren steeds minder GSH aanmaakt. Is er tijdens de evolutie iets misgegaan met onze genen waardoor ons lichaam maar een beperkte tijd van ons leven optimaal GSH aanmaakt? Het zou natuurlijk fijn zijn wanneer de wetenschap er in zou slagen om iets te vinden waardoor de GSH productie op peil blijft. Dat lijkt echter voorlopig in elk geval nog geen optie, en dus zullen we nog aangewezen blijven op intraveneuze of orale inname van precursoren zoals NAC. Het kan dan ook absoluut geen kwaad om na ons veertigste levensjaar dagelijks één of twee pilletjes met NAC te nemen om geestelijke achteruitgang te voorkomen. NAC is vrij verkrijgbaar bij reformzaken en op het internet. De kosten liggen meestal in de buurt van de 20 tot 25 Euro voor 60 capsules.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.