Vrijheid tot aan het welzijn van de ander

Ik lust graag een glaasje rode wijn. En als ik uitga ook een speciaal biertje met een hoog percentage alcohol. Ik kan echter nooit in de verleiding komen om met alcohol op achter het stuur te kruipen. Want, ik heb geen auto. Maar stel nou eens dat ik wel een auto zou bezitten en dat ik zou willen uitgaan in een stad hier 50 kilometer vandaan en ik dan ook een paar van die speciaal biertjes zou willen drinken. Dan word ik geconfronteerd met de wetgevende macht, die zegt dat ik dan niet met de auto mag, en die het rijden onder invloed zelfs aanmerkt als een misdrijf. Ja, een misdrijf… Omdat je de gezondheid en het leven van andere weggebruikers in gevaar brengt. En stel nou eens dat ik dan zou vinden dat die wet ongemakkelijk voor me is en ik zou artikelen gaan schrijven dat die wet op de helling moet. Dat ik bijvoorbeeld zou betogen dat veel mensen juist beter, want ontspannener, rijden met een slok op, en dat er per jaar ‘slechts’ zo’n 30 mensen sneuvelen in het verkeer ten gevolge van rijden onder invloed. Terwijl het aantal verkeersslachtoffers in zijn totaliteit wel 800 per jaar bedraagt. En stel ik krijg dan medestanders die ook vinden dat je wel met een glaasje op kunt rijden en dat we daarin eigen verantwoordelijkheid moeten hebben en niet beknot moeten worden in onze vrijheid. En stel die mensen verspreiden op de sociale media ook allerlei berichten dat het onzin is dat je niet goed zou kunnen rijden met drank op. En dat er een beweging zou ontstaan. En dat er gedemonstreerd zou gaan worden om de wet te wijzigen, c.q. dat alcohol in het verkeer gewoon ieders eigen verantwoordelijkheid moet zijn.  Zouden we dan met zijn allen vinden dat zo’n beweging serieus genomen moet worden, recht van spreken heeft? Nee toch? Laten we dat dan ook niet doen met degenen die lopen te verkondigen dat ze de vrijheid en het recht moeten hebben om de gezondheid en de levens van medeburgers in gevaar te brengen door het risico te lopen om een zeer gevaarlijk virus te verspreiden. Die vinden dat zij zich niet aan de maatregelen hoeven te houden die er voor moeten zorgen dat covid-19 niet enorm veel slachtoffers maakt. Doodgereden worden door een alcomobilist is vreselijk, maar in totale eenzaamheid stikken op een ic omdat anderen je uit onzorgvuldigheid, onverschilligheid en eigenbelang hebben besmet is minstens zo afschuwelijk.

Rijden onder invloed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.