Wordfeud. Bindmiddel voor een digitale huiskamer.

Toen in februari in Europa de eerste lock downs werden afgekondigd bedacht ik dat het leuk zou kunnen zijn om een Wordfeud competitie voor de thuiszitters te organiseren. Dus heb ik maar eens een oproepje op mijn Facebook pagina geplaatst voor deelnemers. Ik had er al snel genoeg om te kunnen beginnen, en de gegadigden kwamen voor een deel zelfs uit Italië, het vasteland van Spanje en de Canarische eilanden, waar de lock downs strenger waren dan in ons land. Bordspelen zijn natuurlijk een heerlijk tijdverdrijf tijdens perioden van huisarrest. Echter wordt het spelen tegen diverse mensen dan lastiger. Gelukkig kun je tegenwoordig elk bordspel ook online spelen. En dan gaat er qua tegenstanders letterlijk een wereld voor je open. Zo ook met het bordspel scrabble waarvan al sinds jaren een digitale versie bestaat met de naam Wordfeud, wat woordvete betekent.

Maar ja, als je al tegen iedereen kunt spelen die daar ook zin in heeft, waarom zou je dan nog een competitie organiseren? Deze plausibele vraag had ik er aanvankelijk ook bij. Nadat we inmiddels zeker tien competities hebben gespeeld is het me echter wel duidelijk. Het is zo verdomd gezellig om zoiets met een groep te doen. In de door mij georganiseerde zogeheten Weerwoord competitie spelen we met 12 tot 18 spelers, die allemaal deel uitmaken van een Whatsapp groep. In die groep worden de uitslagen aan mij doorgegeven, maar kunnen ook leuke spelervaringen worden uitgewisseld, en wetenswaardigheden op het gebied van taal, bijzondere woorden, ergernissen worden gedeeld over qutletters etc. In onze groep bleven de gespreksonderwerpen echter niet beperkt tot het spel. Nadat we wat aan elkaar waren gewend kwam bijna alles ter sprake wat ook in andere groepen in een ongedwongen sfeer ter tafel komt. Filosofische gesprekken over het leven, over huisdieren, kiekjes van huisdieren en kleinkinderen, natuurfoto’s, muziek, eigen schilderwerk, gedichten en andere schrijfsels, andere creatieve bezigheden, persoonlijke belevenissen, gedeelde smart, kortom alles wat uitgewisseld kan worden als je een groep mensen een tijdje bij elkaar plaatst en zij elkaar gaan vertrouwen. De groep wordt dan een soort digitale huiskamer waar regelmatig 12 tot 18 mensen hun tijd doorbrengen.

Bindmiddel voor een digitale huiskamer

In onze Weerwoord groep hebben we ook wel erg veel geluk met de samenstelling. Ofschoon er best wel sprake is van een zeer divers pluimage is de sfeer heel harmonieus. Er wordt wel competitief gespeeld maar tegelijkertijd gunnen we elkaar ook de overwinning, en is er eigenlijk nooit gehakketak over een uitslag of de gang van zaken in een spel of de competitie. Wat aanvankelijk wel een probleem was, was het competitiesysteem. Een ouderwets poulesysteem werkt namelijk niet goed, omdat de lengte van de potjes enorm kan variëren en ook wil iedereen niet evenveel spelen. Dus bedacht ik een systeem waarin dat allemaal wel goed verloopt. Daar zit voor mij heel veel werk in, maar dat heb ik er wel voor over. Ik woon alleen, en dat ik elke dag mag doorbrengen in een huiskamer met allemaal bijzondere, boeiende, inspirerende en hele lieve mensen geeft mij loon naar werken.

Natuurlijk hoeft Wordfeud niet het bindmiddel bij uitstek te zijn om een gezellige huiskamer te creëren. Diverse spelen en thema’s komen in aanmerking. Dus speel je graag een bepaald spel of heb je een hobby die je graag met anderen wil delen, wat let je en begin ook een groepsapp. Persoonlijk vind ik een groep van tussen de 12 en 18 personen wel heel aangenaam. Maar ik heb ook geen ervaring met een groter aantal, dus het zou best kunnen dat dat ook heel goed werkt. Het proberen waard.