Twee issues op één kussen, daar slaapt onenigheid tussen

Doordat een aantal zaken in onze huidige samenleving op scherp zijn gesteld, tegenstellingen zijn versterkt, wordt het ook een stuk lastiger om een geschikte (liefdes)partner te vinden. Want laten we wel zijn, wanneer je al aan een relatie begint met een fiks verschil van inzicht en daaruit voortvloeiende controverse over bijvoorbeeld het klimaat of vaccinatie, loop je de kans dat de vurige liefdesbetuigingen en lieve troetelwoordjes bedolven raken onder vlammende betogen vol met argumenten, redenen en drogredenen. Helaas bestaan er tegenwoordig een fiks aantal maatschappelijke issues die een splijtzwam kunnen zijn…

In vroeger tijden was dat veel eenvoudiger. Er bestonden niet zoveel issues waar je heftig over van mening kon verschillen. Men vond dat als je katholiek was je niet met een protestant moest trouwen. Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen, zo heette het. Tegenwoordig slapen er al gauw het FVD, de PVV, coronamaatregelen, het klimaat, vaccinatie, veganisme, vluchtelingen en andere mogelijke veroorzakers van tweespalt tussen. Het klinkt allemaal wat minder bedreigend dan de duivel maar toch… Als je voordat je lepeltje lepeltje gaat liggen net een verwoede discussie over voornoemde issues hebt gehad, dan wordt de  opkomende  drang om liefdevolle gevoelens uit te drukken in tedere activiteit natuurlijk ruw verstoord. En de genoemde issues hebben natuurlijk ook allemaal hun uitwerking op het bestaan buiten het echtelijk bed. Want welke veganist zal er zonder misselijk makende weerzin overheerlijke gehaktballen maken voor zijn of haar geliefde? En welke verstokte carnivoor zal er voor zijn vegetarische lieverd afzien van een hachee van echt runderstoofvlees? En als de één fanatiek tegen vaccinatie is, of zelfs bang is dat hij of zij besmet zou kunnen worden door het vaccin van de ander, is een breed bed misschien al snel te smal… En als je samen kindertjes hebt en de één is voor vaccinatie en de ander mordicus tegen… En als de één een QR code heeft en daarmee uit eten kan en de ander niet en zich ook niet wil laten testen?  Pfff. ga er maar aan staan, om het daar eens over te worden.

Ruzie in bed 2

Nee, een partner vinden met wie je qua overtuigingen door één deur kunt is in deze gepolariseerde samenleving geen eenvoudige opgave. Het lijkt bijna een noodzaak om bij een eerste date of eventueel de vervolgdate de potentiële geliefde eerst te screenen. In mijn geval zou dat dan betekenen dat ik een dame die ik aantrekkelijk vind eerst pols of ze niet (compromisloos) tegen vaccineren is, of ze niet een fanatieke klimaatontkenner is, of ze niet voor totale inperking van geloofsvrijheid is (islamdiscussie), of ze geen aanhanger is van bepaalde politieke stromingen die ik verafschuw, of ze niet meedogenloos tegen de komst van vluchtelingen is, of ze een niet overtuigd carnivoor is, of ze niet vindt dat geloof in een leven na de dood ridicule onzin is, en nog een paar van die dingen. En als ze dan op één of meer vragen met betrekking tot de issues een niet tevreden stellend antwoord geeft, dat ik haar dan het allerbeste zou wensen. Hmmm, dat gaat eigenlijk ook wel ver he? Zouden er vroeger ook stellen zijn geweest waarvan de één katholiek was en de ander protestant, die de duivel succesvol uit hun bed hebben verdreven? Misschien kunnen oneffenheden in gezichtspunten juist wel op het kussen, en onder het dekbed, in der minne worden gladgestreken? Immers, daar gelden andere argumenten… Liefde moet toch eigenlijk ook wel opgewassen kunnen zijn tegen verschillen in overtuigingen. Toch?

Een gedachte over “Twee issues op één kussen, daar slaapt onenigheid tussen

  1. Tja, daar zeg je zo wat.. t maakt het minder makkelijk als er extreme verschillen zijn natuurlijk. Ontdek dit dan minstens niet tussen de lakens.
    Het hangt ervan af in welk stuk van je leven je doende bent en qua ontwikkeling… is dit al aardig op weg, zul je niet zo snel aangetrokken worden door een totaal anders denkende. Voor die tijd zal blijken of de liefde voor de ander voldoende is om haar/hem in mijn geval.. om de ander in diens waarde te laten en te respecteren dat die nog op een ander stuk zich aan t ontwikkelen is of zal blijven stilstaan.
    Wanneer je op gelijke level elkaar kunt ontmoeten, mooi natuurlijk.
    Gelijkwaardigheid en beide gelijk op ontwikkelen .. zo niet zal het van tijdelijke aard zijn en zo ja een mooi wonder samen te gaan…k wens je die van harte toe.
    Mooi stuk en tja.. was t allemaal maar zo makkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.