SM liefde

Sinds ik de social media heb ontdekt ben ik er aan verslingerd geraakt. Facebook en Twitter verleiden mij om uren achtereen de stroom berichtjes te volgen en te kijken of er iets bij zit wat het waard is om retweeten of om op te reageren. In mijn Facebook en Twitter TL bevinden zich heel veel boeiende mensen: schrijvers, filosofen, psychologen, linkse Gutmenschen, mensen met een uitgesproken mening, mensen die voorzichtig kanttekeningetjes plaatsen, retweeters van mooie plaatjes, spirituele gelovigen, religieuze gelovigen, ietsistische gelovigen, hele aardige moslims (!) schouderophalende agnosten, fundamentalistische atheïsten, mooie dames…, tja allemaal sm-ers die mij aanspreken, want ik heb hen grotendeels zelf uitgekozen.

Ik denk wel, weet wel bijna zeker, weet wel zeker, dat ik veel meer vrouwen volg dan mannen. En dat is zonder seksistische (bij)bedoelingen, echt waar, althans dat denk ik. Ik vind vrouwen gewoon leuker dan mannen. Dus niet vanwege, of althans niet uitsluitend vanwege hun geslachtelijke kenmerken, maar juist vanwege hun milde houding jegens anderen, hun wijsheid, en veelal hun spiritualiteit. Oftewel ik voel mij aangetrokken tot wat de rechter hersenhelft voortbrengt.

Omdat ik zo van vrouwen houd, overkomt het me natuurlijk ook wel eens dat ik een dame wel erg charmant, knap, en intrigerend vind. En dan vraag ik mij af wat er zou gebeuren wanneer ik zo iemand echt zou ontmoeten. Zou er in natura net zo’n klik zijn als digitaal? En stel je wordt via de sm verliefd, wat stelt dat dan voor? Liefde vraagt, smeekt, bidt, om fysieke nabijheid. Kun je houden van iemand die je nooit lijfelijk hebt ontmoet?
Ik geloof absoluut, ik weet het bijna zeker, ik weet het zelfs zeker, dat ik kan houden van iemand die ik slechts via de sm ken. Echter niet in termen van romantische liefde of verliefdheid in al zijn facetten. Dat kan natuurlijk ook niet. Tenminste, populair wetenschappelijk lijkt het niet te kunnen, want ik heb eens ergens gelezen dat met name de geur van de ander heel bepalend is voor de aantrekkingskracht. Natuurlijk dan wel de echte lichaamsgeur en geen Dior of zo. Om te bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt moet je die persoon ruiken zonder feromonen uit flesjes. En dan kan het dus ook gebeuren dat je iemand waar je via Twitter verliefd op bent geworden, in het echt vindt stinken. Tja…

online-dating-570216__340

Maar ja, ook de klank van iemands stem is denk ik heel belangrijk. Ik houd bijvoorbeeld van vrouwen met een heel eigen en herkenbaar stemgeluid waarin het karakteristieke van de persoonlijkheid doorklinkt. Liefst ook een echt vrouwelijk stemgeluid; een beetje lieflijk. Als ik bijvoorbeeld Beth Hart ‘Whole Lotta Love’ hoor zingen (1) dan vind ik dat muzikaal gezien geniaal en genitaal, maar als een vrouw in het echt zo tegen me tekeer zou gaan dan zou ik daar zo van schrikken dat ze me alle lust zou ontnemen. Voor mij is dat echt much to much. Dus stel ik zou via de sm verliefd op Beth geworden zijn, en ze zou tijdens een daadwerkelijke ontmoeting zo voor me gaan zingen, dan zou ik denk ik stilletjes wegsluipen. Maar nu is Beth verder ook niet zo mijn type hoor. Een beetje te stoer.

Er zijn echter nog wel wat dingetjes waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn voor verliefdheid of romantische liefde. Bijvoorbeeld hoe iemand beweegt; boers of bevallig, hoe iemand je aankijkt of juist wegkijkt, hoe iemand lacht of grijnst… Dus ja, ik kan echt wel wat zaken bedenken waardoor een sm verliefdheid wat deukjes zou kunnen oplopen bij een daadwerkelijke ontmoeting. En toch…, en toch blijf ik van mening dat je via de sm heel goed de ‘ware’ liefde kunt vinden. Immers, juist omdat in het sm verkeer het fysieke en het seksuele minder een rol spelen, is er veel aandacht voor gedeelde belangstelling, uitwisseling van ideeën en gedachten, plezier in de communicatie, humor, spiritualiteit, filosofie, religie, kunst etc., en dat zijn toch vaak de verbindende factoren op lange termijn.

Noten: https://www.youtube.com/watch?v=jM6_wOCdD5I

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.