Mijn leeftijd of mijn echte leeftijd?

Hoe oud ben jij dan? ‘Leeftijd is een getal’ antwoordde ik defensief. Zij was 48 en we scheelden dus nogal wat jaartjes. 17 Om precies te zijn. Bijna 18 eigenlijk want zij was net jarig geweest en mijn verjaardag is aanstaande. Echter, zij deed iets met lifestyle, en dus betrad ik meteen haar vakgebied: ‘Je paspoortleeftijd zegt natuurlijk niks over je gezondheid, je jeugdigheid van geest, je energie, je vitaliteit, en hoeveel jaren je nog te gaan hebt, dat weet jij beter dan ik. Hier, voel mijn spierballen maar eens. Daar is menig man van 40 jaloers op.’ Ik draaide mijn rechter bovenarm naar haar toe en spande mijn biceps en triceps. Knetterhard natuurlijk. Ze kneep er eens in. ‘Wow, dat voelt inderdaad goed.’ Ik deed er nog een schepje bovenop: ‘Ik ben sterker dan heel veel van die jonge gastjes in de sportschool. En al die mannen van jouw leeftijd die niet of nauwelijks sporten, die roken, die lijden aan bewegingsarmoede en stress, slechte eetgewoontes hebben, kunnen zich qua fysieke conditie natuurlijk helemaal niet met me meten. De biologische leeftijd, dat is waar het om gaat, dat weet jij vanuit jouw vakgebied als de beste.’ ‘Vierenzestig?’ opperde ze. Ik was nog niet klaar: ‘Veel mannen die een kalenderleeftijd hebben van rond de 50 zijn in feite dik over de zeventig, niet meer in staat om nog bergen te beklimmen, nog een avondje te swingen, of op een fiets te fietsen zonder elektrische ondersteuning. Op sterven na dood, maar ja…’, en de volgende woorden sprak ik heel duidelijk uit: ‘Ze zijn wel van jouw paspoortleeftijd, dat wel’. Ik heb er vast bij gegrijnsd.

Vanzelfsprekend zat ik te grappen en overdreef ik het, maar toch zat er zeker een kern van waarheid in mijn reactie op haar vraag. Leeftijd is een relatief gegeven. Neem het simpele feit dat rokers dikwijls jaren vroeger sterven dan niet rokers. Ze sterven echter niet alleen eerder, maar hebben meestal ook een huid die veel ouder lijkt, en hebben doorgaans minder goed functionerende luchtwegen, wat zijn weerslag heeft op de conditie van het gehele lichaam. Iets soortgelijks geldt voor mensen met bewegingsarmoede. Stijfheid, stramheid ten gevolge van te weinig bewegen, en een slechtere doorbloeding en zuurstofvoorziening in delen van het lichaam zorgen voor een snellere veroudering. En wat te denken van voeding? Slechte voeding kan leiden tot snellere veroudering. Dat weten we al heel lang.

Trouwens…, voeding… Enige jaren geleden ontdekten wetenschappers ook nog dat versuikerde eiwitten in het lichaam heel veel schade aanrichten, dikwijls diabetes veroorzaken en schade aan de bloedvaten, het verouderingsproces drastisch versnellen, en de sterftekans beduidend vergroten. De wetenschappelijke naam voor deze versuikerde eiwitten is Advanced Glycation End-product. De afkorting lijkt een verwijzing naar veroudering; AGE’s. Een belangrijke oorzaak voor hoge concentraties AGE’s in het lichaam is foute voeding. Bijvoorbeeld het eten van samengestelde voeding die glucose(stroop), fructose(stroop), maltose, en lactose, en eiwitten of vetten bevatten, en verhit is geweest. Het vermijden van deze combi van voedingsstoffen voorkomt verdere opslag van AGE’s. Over wat je verder allemaal tegen veroudering door AGE’s kunt doen zijn inmiddels al flink wat artikelen en boeken geschreven. Je kunt zelfs middelen nemen die AGE’s opruimen. Bijvoorbeeld kun je daarvoor het aminozuur carnosine innemen, of de precursor van carnosine; bèta-alanine. Hoe groot het percentage AGE’s in je lichaam is, kan tegenwoordig heel gemakkelijk worden vastgesteld met een apparaat dat heel toepasselijk AGE Reader heet. Simpelweg door een scan van een aantal seconden op de onderarm. Vaak wordt dit (als aardigheid) gekoppeld aan een biologische leeftijd. Een paar jaar geleden onderging ik ook zo’n test. Ik was 29 jaar. Dat verbaasde me niet heel erg. Ik slikte namelijk al een aantal jaren carnosine, en ook andere nuttige supplementen waarvan bekend is dat ze veroudering tegengaan.

Gras gemaaid

Verder doe ik mijn hele leven aan sport en bezit ik een jeugdige geest. Als ik eens een testje maak om mijn mentale leeftijd vast te stellen, dan kom ik steevast uit op een jaar of dertig. Volgens mij heeft dat ook invloed op mijn fysiek. Als ik zo dus alles bij elkaar optel denk ik dat ik zo leef dat ik veroudering in elk geval niet in de hand werk, en mogelijk zelfs vertraag. Vandaar dat ik ook bijna altijd jonger geschat wordt dan het aantal jaren geleden dat ik ter wereld kwam. Meestal een jaar of 8 tot 10.

Dus als een dame mij weer eens vraagt hoe oud ik ben dan vind ik het terecht wanneer ik antwoord met de wedervraag wat wil je weten mijn paspoortleeftijd of mij echte leeftijd? Wat natuurlijk ook inhoudt dat ik dames niet beoordeel op hun paspoortleeftijd. Toevallig ken ik ook een paar vrouwen die ik ernstig tekort zou doen wanneer ik hun eventuele geschiktheid voor een liefdesrelatie met mij zou laten afhangen van hun paspoortleeftijd. Omdat ze geestelijk glashelder zijn, ze er uit zien alsof ze 15 jaar jonger zijn, en ze sporten en swingen als jonge meiden. Ik zou hen niet eens naar hun leeftijd vragen. Ze zijn hun gezondheid, hun levenslust, hun uitstraling, en hun passie. En hun speelsheid natuurlijk, want dat is de bron van de eeuwige jeugd.

P.S. de foto is van vorig zomer. Hard aan het trainen om weer in dezelfde shape te komen.

2 gedachten over “Mijn leeftijd of mijn echte leeftijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.