Dat je je dingen laat zeggen

Ze zal begin veertig zijn. Net oud genoeg dus voor de dansavonden voor 40 plus waar ik regelmatig op zaterdagavond naar toe ga. Met haar uitdossing past ze niet echt in het tamelijk standaard geklede gezelschap dat komt om te stijldansen. Ze is altijd gekleed in een wijd zwart gewaad met daaronder een dito broek of legging. Ook haar haar is ravenzwart. Haar postuur is nogal vol, maar dan voller. En als ze gedanst heeft haar gezicht een kleur van opwinding. Niet dat ze aan stijldansen doet, nee, ze wacht tot er wat up tempo nummers worden gespeeld, en dan gaat ze in haar eentje helemaal los.

Ze is een vreemde eend in de bijt. De meesten denken dat ze ‘niet helemaal goed’ is. Maar wat dat ‘niet helemaal goed’ dan moet zijn is mij niet duidelijk. Ze is gewoon anders.  

Ze komt elke avond een keer bij me langs om een praatje te maken. Een week of vier geleden stond ze bij me op het moment dat er een heel snel muzieknummer werd gedraaid. Ik merkte op dat ik daar nogal nerveus van werd. ‘O, ik niet’, antwoordde ze met een stoïcijnse uitdrukking op haar gezicht, ‘ik word er heel geil van’, ‘ik ben nu ook drijfnat’. Het kwam er zo onverwacht en plompverloren uit dat ik onbedaarlijk heb gelachen. En natuurlijk kon ik het ook niet laten om tijdens volgende gesprekken nog eens aan te refereren. Zo ook afgelopen zaterdag. We stonden samen te praten met een man die graag verhaalt over zijn amoureuze avonturen, en die daarbij niet schroomt om zijn vertelsels te kruiden met pikante details. Een uitgelezen moment om weer terug te grijpen naar de bewuste uitspraak van haar, en ja, ik had wat wijntjes op… Ze wachtte met een reactie tot de man door een dame de dansvloer op was getrokken: ‘Zeg, dat vind ik niet leuk dat je daar nu weer over begint. Dat wordt echt een beetje vervelend.’ Ik besefte meteen dat ze gelijk had en trok het boetekleed aan: ‘Ja sorry, ik vond dat zo grappig…, maar je hebt helemaal gelijk, ik zal het niet meer doen’. Het leverde me een prachtig compliment op: ‘Kijk dat vind ik zo mooi aan jou, dat je je dingen laat zeggen, en dat je toont dat het binnen komt, en je je er iets van aantrekt’. Ik voelde me weer als het jongetje dat een aai over zijn bol kreeg van zijn juf. Een heel fijn gevoel, ook op een leeftijd dat je al een flink aantal jaren naar een dansavond voor veertig plus mag.